woensdag 14 december 2016

BEIJUMBORG (49)


Au!

Dat is wat ik om de paar minuten zou kunnen zeggen, als ik het gevoel in mijn keel volg. Wat een paar dagen geleden begon als een regelrechte aanval van de griep is nu veranderd in een dagenlang voortschrijdend proces van achtereenvolgende gevoelige plekken. De hoofdpijn is weg, de spierpijn ook, maar nu zijn het longen en vooral keel die me parten spelen. Wat tast deze griep veel aan, en wat kun je je er beroerd van voelen, ook al haalde ik begin november keurig mijn jaarlijkse griepprik en zou het nu allemaal mild moeten verlopen.

Nu: échte griep is ook écht heftiger. Wie herinnert zich nog de Mao-griep (ook wel Hong Konggriep genoemd), in 1968. Ons hele gezin lag plat, en alleen ikzelf was nog in staat om bij de apotheek in het centrum van Enschede verzachtende middelen te halen, dankzij mijn voorkeur voor sinaasappels - die bommen vol vitamine C hielpen echt! Twee weken was je er zeker ziek van, en hoe! En ik was er in een paar dagen alweer overheen.
Sinds 1968 heb ik nog maar één keer echte griep gehad (zo ziek dat je van ellende niet meer je bed uit wilt komen), maar ook deze milde variant van 2016 houdt me al enkele dagen binnen de deur. Maar ja: er moeten toch ook af en toe boodschappen gedaan worden, en ik grijp dan toch terug op de aloude sinaasappels, die bij de L...-super nu eenmaal het lekkerst zijn.

En zo sta ik op zaterdagmorgen in een lange rij te wachten voor de kassa, met slechts een net navels in mijn handen. De mevrouw voor me zegt: "hebt u alleen maar sinaasappels om af te rekenen? Ga dan maar even voor, hoor!" En de mevrouw daarvoor, waarvan de caissiere net de boodschappen wil aanslaan, zegt hetzelfde, terwijl ze rigoreus de hand voor haar indrukwekkende hoeveelheid boodschappen op de band houdt. Ik ben beide vrouwen diep dankbaar, reken € 2,30 af, bedank ze nogmaals en doe dat ook even via deze column. Er zijn gelukkig nog zoveel aardige mensen op de wereld.....

PS: bij een spoedbezoekje aan mijn huisarts constateerde ze een ontsteking van één van mijn keelamandelen....en wie dacht dat je daar nooit meer last van zou hebben wanneer die dingen in je jeugdjaren 'gepeld' zijn vergist zich. Maar goed: de pillen die ze me voorschreef gaan hopelijk snel hun heilzame werk verrichten....

Han Borg

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Iedereen die in deze tijd nog een beetje nadenkt en zich laat informeren door de juiste bronnen, weet inmiddels dat artsen en farmaceuten niet meer aan genezen doen, maar alleen nog slechts willen behandelen. Behandelen als verdienmodel heet zoiets dan in deze moderne tijd. Het is een vernuftig systeem waarbij de arts de drugs voorschrijft en die dan vervolgens door de wijkdealer genaamd apotheek worden geleverd. De farmaceutische industrie in de persoon van de apotheker zorgt er bij de volgende stap voor dat juist die drugs worden geleverd die een maximum aan bijverschijnselen kunnen opleveren, zodat de patiënt terug moet naar de arts om zich een volgend middel voor te laten schrijven dat de bijwerkingen van het vorige medicijn (heel ironisch ook wel geneesmiddel genaamd) dient te bestrijden, waarna er nieuwe bijwerkingen optreden, etc. Perfekt ! De boemerang is in werking. Aan het begin van het traject wordt de patiënt eerst de mallemolen ingelokt met een gratis (!) griepspuit. Hoe is het mogelijk zou je zeggen in een wereld waarin de zon al bijna niet meer voor niets opgaat. De griepspuit, waarvan nog nooit 1 enkel wetenschappelijk bewijs is geleverd in de geschiedenis dat deze een besmetting met griep zou uitsluiten of de symptomen van deze aandoening zou kunnen verminderen wanneer je alsnog besmet raakt, blijkt volgens de meest recente inzichten het immuunsysteem bovengemiddeld goed naar de knoppen te kunnen helpen. Prachtig voor het volgende griepseizoen. Mogelijk nog aangevuld met het krijgen van een paar kleine tumortjes of verschijnselen van autisme. Nou ja, een kniesoor die daar toch op let ?! De moraal van 't verhaal ? Mensen blijf toch uit de buurt van die gifmengers die je in commissie regelrecht en vroegtijdig het graf in behandelen.

Jan Doedel zei

Bonzen in d'kop
Hoamer geklop
Neuze potdicht
Pien in 't gezicht
Pien in de strödde
En killende koezen
Zinken in 'd hazzens
Piene in d'aams
Kramp in daarms
Polze aan 't joagen
Tonge besloagen
Pien in de rogge
En pien in de bainen
Toonen as ies
En vouten as stainen
Koorz as'n peerd
Haildal niks weerd
Stief as'n ladde
'n Smoak - alle gadde!
Oogen aan 't troanen
En haildal rood
Kop en bainen
Binnen zwoar as lood
Almoar aan 't rillen
Dörst nait te stillen
Tanden geklapper
Aaldoage slapper
Kroaken en stennen
Vanaal dei ellenden
Kermen van piene
Nait meer overende
Keel almoar dikker
Koald as 'n kikker
Den weer aan 't gluien
De haile dag bruien
Den weer in berre
Deronder met de neuze
'n Kroeke of een vlinte
Joen ainigste keuze
Nachten en doagen
In 't berre omruden
Proaten met haistege
Noare geluden
Housten en kuchen
Gekroak en gepiep
Ain stuk ellende

Das nou Grunniger griep!

Anoniem zei

Goâ toch op 't nust
En gun dei wat rust
Want zo'n apthaik
Moakt joe mor zaik
Zoep mor ain groc
En met d'hounder op stok
Of zoep desnoods twei
Dus wèg met de gifmengerei