maandag 19 december 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (31)


Alles went, behalve isolement.

Vorige week keek ik zoals altijd naar Hart van Nederland. Je moet toch een beetje het nieuws volgen nietwaar? Zo kom ik dan ook wel eens op ideeën voor een column. Er kwam een stukje op over BBD en werkelijk ik had er nog nooit van gehoord. Blijkt het al 25 jaar te bestaan. Zie hier voor het stukje van H.v.N.

De laptop is gewillig en ik ging via google op zoek. Zo kwam ik tegen dat het in Den Haag is begonnen met BBD wat overigens staat voor Boodschappen Begeleidingsdienst. Ach dacht ik als eerste, doen ze in Den Haag toch nog iets goeds.

Deze dienst staat eigenlijk woordelijk voor ‘hulp vanuit je hart geven’ Het is een zeer succesvol concept, wat wordt gekenmerkt door daadkracht, doelgerichtheid en effectiviteit. Door deze BBD kunnen ouderen op een makkelijke en sociale manier mee blijven doen aan het dagelijkse leven. Het is namelijk niet alleen voor de boodschappen bedoelt, zoals je in eerste instantie zou denken waarbij je opgehaald word met het busje van hun en op een steunende arm kunt rekenen, je boodschappen worden gedragen en je rolstoel kan worden geduwd. Naast dit is het óók zeker bedoeld voor leuke uitjes als bijvoorbeeld samen naar een dierentuin, tuincentra, concerten, theater, bibliotheek, de wekelijkse markt of zelfs voor gezamenlijke thuisdiners. Verzin het maar…Inmiddels is deze dienst al in 70 steden aanwezig.

Vroeger in de jaren ’60 en dat is nog niet eens zó lang geleden, kwam er een winkelier bij je thuis. Van die winkelier had je een boodschappenboekje in huis liggen, waarin je de nodige boodschappen kon aankruisen en doorgeven. Die beste man bezorgde het dan de volgende dag aan huis, gratis. Hier hoefde je niet eens oud voor te zijn. Die winkelier dronk wel eens een kopje thee mee en functioneerde als een soort van sociale werker erbij. Het was toen nog de normaalste zaak van de wereld, totdat de grotere supermarktketens werden geboren.

Tegenwoordig in onze snelle maatschappij schieten de ouderen er nog wel eens bij in, dat doet mij pijn weet je. Je kent vast mijn column nog wel van een paar weken geleden...
Hoe schrijnend was het “plascontract” wat er bedacht was voor de ouderen in verzorgingstehuizen wel niet! De ouderen zijn al zo in hun isolement geraakt en leven de laatste periode van hun leven veelal tussen vier muren. Door de komst van de BBD hebben de ouderen iets om naar uit te kijken. Het is iets waar iedere oudere naar verlangt… Even tussen die vier muren uit!

Via google kwam ik erachter dat de Stadspartij hier in Groningen ook zo’n organisatie wilde gaan opbouwen in samenwerking met de BBD in Den Haag. Het Haagse concept zou in gezamenlijk overleg ook in Groningen worden ingevoerd. Deze poging van de Stadspartij vind ik zeer lovend te noemen. BBD is immers goedkoop, praktisch en zonder bureaucratische rompslomp. Dit door onafhankelijke burgers uitgevoerde initiatief staat ver af van de stroperige bureaucratie, waar we eigenlijk allemaal dikwijls onder leiden. Helaas is het gebleven bij de plannen…

Alleen vind ik dit zo’n dusdanig goed concept dat ik graag zou zien, dat dit alsnog wordt ingezet.

Nu de vraag, wie staat er op en gaat ervoor?

2016©Vlindertje73 

Wil je meer van mij lezen, dan alleen deze columns? Klik dan HIER.

Geen opmerkingen: