zondag 11 december 2016

DE GESTOLEN MOTOR, DE CAMPER, DE FIETS (en de kracht van internet)


"Ik denk dat het feit dat het bericht zo veelvuldig op internet is bekeken heeft gemaakt dat de dief de gestolen fiets maar ergens heeft neergezet. Er mee in rondrijden in Beijum kon niet meer, de fiets was té bekend geworden."

De eigenaar van de op 29 november gestolen fiets is blij dat z'n vrouw haar rijwiel terug heeft. "Ik heb wel een schadepost van een paar honderd euro. De boodschappen zijn met bak en al gestolen en er was wat schade. Tevens is de jas van mijn dochter verdwenen."
Van Veendammer.nl
Zie nog eens het bericht over de gestolen elektrische fiets op 29 november. En lees ook de update.

Even daarvoor, op 18 november, plaatste ondergetekende een bericht op Beijumnieuws over een gestolen camper in de Bottemaheerd. Lees nog eens hier.

Ruim een week later werd de camper zwaar gehavend in Lewenborg aangetroffen, lees nog eens hier.
Het is niet hard te maken maar ook hier zal de berichtgeving op Beijumnieuws en Facebook een rol in hebben kunnen gespeeld. Het bericht is zo vaak gelezen (en op Facebook gedeeld) dat de camper geheid zou zijn herkend als ie in de buurt zou rondrijden.

Nog weer iets eerder, op 20 oktober, deed de eigenaar van een gestolen Kawasaki-motor uit de Barmaheerd een oproep op Beijumnieuws. Zie nog eens dit bericht.

De motor is terecht. Maar. De eigenaar: "Hij stond totaal leeg gestript in een steeg naast de flatjes in de Grevingaheerd. Er was niks meer van over, alleen de romp nog, alles is eraf gestroopt."

De moraal van het verhaal? Dat dieven het met de kracht van de intensieve internet-community in Beijum (wijkwebsites, Facebook, Twitter) een stuk moeilijker hebben gekregen. De boeven worden dan wel niet, zoals in de cartoon, gepakt maar ze hebben niet zonder meer de vrijheid om met hun gestolen goed door de wijk te rijden.

Geen opmerkingen: