zaterdag 25 februari 2023

HET WAS NOG EEN KEER GEZELLIG DRUK IN DE SMELTKROES..."Noem het maar geen leegverkoop maar een opruimverkoop. We zijn al ongeveer een jaar bezig met plannen voor een andere ruimte. Het is erg prettig om onze openingstijden zelf te kunnen bepalen, en ook is het fijner dat als wij er niet zijn dat onze spullen veilig zijn en niet worden gestolen."

Een medewerkster van de Smeltkroes vanmiddag tegen half twee bij het pand op de hoek Emingaheerd met de Claremaheerd.

Het was gezellig druk binnen, zo gezellig dat deze blogger dacht: zonde toch om dit achter ons te laten als wijk? Wat een mooi warm plekje.

Maar de dames van de Smeltkroes willen graag een grotere ruimte en meer autonomie. Dat kan ook een teken van kracht zijn, de vleugels uit willen slaan. Deze blogger weet het niet zo goed, de dames zijn hartelijk en integer, anderzijds bedenkt hij dat Beijum een lange geschiedenis kent van vrijwilligersclubjes waar naar verloop gedonder ontstond. Dat hoeft hier niet te spelen trouwens. De persoonlijke verbazing bestaat er gewoon uit dat de blogger vanmiddag een mooi warm en hartelijk plekje in de wijk betrad, maar dat dat losgelaten gaat worden voor iets anders.

Zijn boerenverstand uit de Veenkoloniën zegt: eerst wat nieuws vinden en dan besluiten om het oude los te laten.

Maar wellicht gaan de dames de wijk nog verrassen met een herstart van het meest sociale project in de wijk naar een andere locatie.

Het moet eigenlijk wel doorgaan, er zijn teveel mensen die profijt hebben van alles wat de Smeltkroes het afgelopen jaar heeft gebracht.

10 opmerkingen:

Lizzy zei

Dank je Johan
Wij powervrouwen houden je op de hoogte

Kees Huizenga zei

Er gaan wat onderafdelingen van de Smeltkroes c.s. verhuizen. Dat is kennelijk de bedoeling. "De wens is de vader van de gedachte", aldus een bekend spreekwoord.

Maar waarom tijdelijk stoppen als er nog geen nieuw pand gevonden is? Is dat wel verstandig? Haken dan niet veel initiatiefnemers en vrijwilligers af?


Gisteren stond op Beijumnieuws:

"Wij hebben 23/02 besloten dat de initiatieven Ons gouden hart, Stekzilla, Groningse maatjes, Ryclepunt Smelt en Miss-Baksel Beijum niet doorgaan in Smeltkroes Beijum. Wij trekken ons terug van dit Smeltkroes Beijum project omdat wij merken dat wij toch andere doelstellingen hebben dan hier mogelijk wordt gemaakt."

Waarop duidt deze laatste cryptische zin?


De wijkinitiatieven Ons gouden hart, Stekzilla, Groningse maatjes, Ryclepunt Smelt en Miss-Baksel Beijum willen graag gaan verhuizen naar een ander pand. De Smeltkroes blijft dan op de huidige locatie.

Maar waarom dan deze rommelmarkt van vandaag? Omdat er ruimtegebrek is? Is dit een boedelscheiding?

Of zijn er onderlinge ruzies tussen deze wijkinitiatieven?


De vraag is: welke locatie hebben deze clubs op het oog? In Beijum-Oost. Een locatie met een keuken en koelkasten voor Miss-Baksel Beijum.

Dan blijven er twee locaties over:

1. het leegstaande pand bij de Emingaheerd (in de buurt van het Gezondheidscentrum Beijum), waar vroeger de MJD Beijum zat. Voor het jeugdwerk. Dit pand staat al lange tijd in de verkoop;

2. de Amkemakoepel van Patrimonium. Met de bestemming "wonen" in het Bestemmingsplan Beijum. Deze optie vervalt. De Amkemakoepel heeft namelijk geen "maatschappelijke bestemming" en behoort bij de Amkemaflat.


Ad 1: deze optie vervalt ook, omdat de huidige eigenaar deze voormalige MJD-ruimte zeer waarschijnlijk niet wil verhuren, omdat dit pand in de verkoop staat.


Conclusie: er is geen plaats voor de andere wijkinitiatieven buiten de Smeltkroes aan de Emingaheerd. Tenzij genoegen wordt genomen met De Wegwijzer (zonder keuken).

Zie mijn reactie van gisteren op Beijumnieuws:

https://beijumnieuws.blogspot.com/2023/02/de-smeltkroes-wil-verkassen.html

Anoniem zei

Als jij zoveel vragen hebt kees moet je misschien de dames zelf eens benaderen?!

Kees Huizenga zei

De dames kunnen toch reageren op Beijumnieuws?

Ik citeer volzinnen die logische vragen oproepen. Maar misschien kom ik binnenkort langs.


In de woonpraktijk is het verstandig om pas te verhuizen als je een andere woning kunt huren of kopen. Toch?

Moet de gemeente de (onderlinge) problemen bij de Smeltkroes c.s. oplossen? Wat is de rol van de Stichting Buurtcentra in Beijum?

Kees Huizenga zei

Gisteren galmde inderdaad de locatie van de Amkemakoepel rond. Ik sprak een zeer betrouwbare bron.

Kees Huizenga zei

In Het Heerdenhoes en Het Trefpunt zijn vanaf maandag tot en met vrijdag tussen 12:00 uur en 13:30 uur lunchcafés.

Zie de maandkalenders van www.beijum.nl

In Het Trefpunt wordt de keuken na 13:30 niet meer bezet door een kok of kokkin. Mogelijk wel bij Het Heerdenhoes.


Welnu: zou het niet mogelijk zijn dat Miss-Baksel Beijum voor het maken van taarten en koekjes gebruik zou kunnen maken van de grote keuken van Het Trefpunt aan de Beijumerweg? Vanaf 14:00 uur, nadat de keuken aldaar is schoongemaakt. Deze keuken wordt 's middags niet gebruikt.

Het Trefpunt zou zich misschien ook - ten dele - kunnen lenen voor de andere wijkinitiatieven, die ontsproten zijn aan de boeg van de Smeltkroes Beijum. Dit kan nader onderzocht worden.


Het nadeel van Het Trefpunt is dat deze locatie, ondanks haar centrale ligging, weinig verkeer aantrekt. Dit geldt tevens voor de Amkemakoepel, maar deze koepel is huurrechtelijk bekeken een "sociale ontmoetingsruimte" van de huurders van de Amkemaflat, die daarvoor ook extra huur betalen.


Graag een reactie op deze tip voor Miss-Baksel Beijum.

Zou Miss-Baksel Beijum ook maaltijden in Het Trefpunt kunnen maken van artikelen die op de uiterste houdbaarheidsdatum zijn van Lidl, Aldi en Albert Heijn Meins? In goede samenwerking met de Voedselbank Groningen?

Anoniem zei

De smeltkroes is ontstaan vanuit verschillende hulpkasten in Beijum die alles samen wilde laten komen. Hierop heeft de gemeente toegezegd het deel van de huur te betalen voor een gedeelte van het pand van kringloopwinkel Beijum.
Voor de kringloopwinkel een kleine tegenslag, zij hoopten hun zaak te kunnen uitbreiden, ondanks tegenvallende verkoopcijfers.
Zo geschied zo gedaan, bestaande initiatieven werden flink uitgebouwd en er werden ook nieuwe initiatieven geboren en succesvol gerund. Dit alles door een club enthousiaste wijkbewoners die alles deden op vrijwillige basis.
Maar zonder slag of stoot is het nooit gegaan, door de verschillende openingstijden van de smeltkroes en de kringloopwinkel ontstond er ruimte voor diefstal. Regelmatig werden er spullen uit de smeltkroes ontvreemd. Als dit werd aangegeven werd er gezegd “daar moet je maar mee om leren gaan”
Ook werden de dames gestraft en geïntimideerd als ze een foutje maakte. Zelfs de manager gaf aan “ze weten niet hoe ze met vrouwen moeten omgaan “
Het succes van de smeltkroes ging niemand voorbij, ook werkpro niet. Daarom werd in januari door hun besloten dat zij de huur zouden betalen. Want wie betaalt bepaalt … en dan moest er naar hun regeltjes werden gevoegd.
De dames, zelf beijummers en deel van de doelgroep werd ineens verteld hoe zij hun succesvolle initiatieven moesten runnen. En deden zij dit niet dan volgden er eindeloze vergaderingen en dreigen met sancties.
Na maanden van intimidatie, pesten en poging tot overnemen van de initiatieven ging het niet meer, de dames waren moegestreden en werkpro had “gewonnen”

Maar wie heeft er gewonnen nu de initiatieven niet meer draaien? De buurtbewoners die zo genoten van de evenementen? Die ondersteuning kregen bij hun boodschappen? De eenzame die een kopje koffie en een praatje kwamen doen?

Het is een schande wat daar is gebeurd, foei!

Lizzy zei

@Kees wtf bemoei jij je mee?
Je hebt geen flauw idee waar je over lult
En laat de dames met rust ipv privé mails te sturen
Wij willen je hulp niet! Laat dat voor op staan
Wij als team komen hier samen uit zonder bemoeials
Kees Huizenga zei

Dag Liesbeth,


Jouw brute omgangsvorm geeft het morele failliet aan van de Smeltkroes Beijum. Van een introverte tunnelvisie.

De openingstijden van de Kringloop waren anders dan die van de Smeltkroes-projecten. Daar ligt de grote oorzaak van de huidige crisis. Denk daar eens zeer goed over na!


Waarom geen scheidingswand aangebracht tussen de kringloopwinkel en de Smeltkroes Beijum? Met een deur in een houten kozijn. Met een goed slot. Dat is een zeer goedkope oplossing. Is daaraan gedacht? Door jullie, WerkPro, de gemeente en jullie coach vanuit het Heerdenhoes?


Nu willen jullie graag naar de Amkemakoepel. Niet gelegen aan de ringweg door Beijum. Dus nog minder toeloop naar de Smeltkroes. Deze koepel hoort bij de woonfunctie van de Amkemaflat. Als sociale ontmoetingsruimte. Dat weet Patrimonium heel goed. Idem dito de gemeente Groningen, afdeling Ruimtelijke Plannen.


Juist de nabijheid van de kringloopwinkel bij de Smeltkroes was een prachtige combinatie. Een zeer sterk punt. Voor dezelfde doelgroepen. Toch?

Jullie verlaten het oude pand met kenbaar grote ruzie met de voorlieden van de kringloopwinkel. Personeel van WerkPro. Het is mij niet bekend dat deze winkel slecht draait.


Denk ook eens aan jullie veelvuldig rookgedrag buiten de Smeltkroes. Dat werkte behoorlijk afstotend, als ik zo vrij mag zijn.


Waarom jullie woede op Facebook Beijumnieuws? Nog een andere boodschapper in de persoon van Johan Fehrmann. Kijk eens naar de balk in jullie eigen ogen! Ga de Smeltkroes Beijum eens goed evalueren! Is er mogelijk een relatie met jullie levensstijl en/of gedrag?

Johan Fehrmann zei

Om modder gooien tegen te gaan, is de reactie mogelijkheid onder dit bericht gesloten. De dames van de Smeltkroes wensen geen verdere ongevraagde bemoeienissen. Dat is te respecteren.