zondag 19 februari 2023

DEGRADATIE FC GRONINGEN IS NIET GOED VOOR HET ZELFBEELD VAN GRONINGERS

 Mensen die niks met voetballen hebben zullen zich wellicht afvragen: man, waar heb je het in Godsnaam over. Ik ga mijn eigenwaarde toch niet koppelen aan het feit of we hier al of niet een Eredivisieclub hebben?

Is een gezonde opvatting, deze blogger geeft het direct toe.

Maar toch. Groningers lopen al niet over van de eigenwaarde richting de rest van het land.

In de zomer van 1988 zwierf ondergetekende door Europa. Op campings, waar dan ook maar....kop omhoog. Moi Duutsers: Wir sind Europameister. En joe? Of...dag Britten...please to meet you....we are the European Champignons

Een bepaalde nationalistische trots was aanwezig. Wij. Holland.

De jaren ervoor, liftend over het continent. De naam Kroeff opende deuren. Meerijden. Voetballen doet iets....

Overdreven? Wellicht. Trots op Arjen Robben die op vijf kilometer afstand van Beijum is geboren en woonde. Het is ónze Arjen.

Deze blogger geeft toe...het is vrij kinderlijk om zo te denken. Maar wat maakt het uit? Een kind kan de was doen, en een kinderhand is gauw gevuld.

Het is misschien een zwakte van schrijver dezes, je identificeren met de wijk waar je in woont en je Beijumblogger noemen. Je identificeren met een voetbalclub.

Fc Groningen staat momenteel praktisch onderaan in de Eredivisie. Degradatie dreigt. En door wordt ain Grunninger nait bliedem van. Zie Teletekst-afbeelding.

Via Fc-Groningen Wikipedia zijn de prestaties (en teleurstellingen) van de Fc te lezen. Rond de eeuwwisseling promoveerden we weer uit de verschrikkelijke ...heet tegenwoordig zo...Keuken Divisie.

Twee jaar ervoor werd er gedegradeerd, deze blogger herinnert zich de hatelijke spreekkoren van bezoekende Fc-Utrecht supporters vlak voor de afdaling: 'Veendam, Emmen, Groningen komt eraan.'

Ver daarvoor, ergens in de jaren zeventig, degradeerde GVAV, de voorloper van...uit de Eredivisie. Tegen de voorloper van weer Fc Utrecht...DOS. Neisblad kopte de volgende dag: de DOS omgedaan.

Zie ook dit bericht

Tja, voetballen. Drie verloren WK-finales. Vooral die van 1974 tegen de Duutsers hakte erin. 

Maar ónze Fc Groningen. Zet er toch even een beest van een trainer neer. Fc Groningen degraderen. Godsamme....op deze zondagmiddag. Mag niet.

Want...Maastricht is een leuke stad om heen te gaan. Maar ze hebben er MVV, een zwalkende keukenclub. Waardeloos, een stad zonder body, zonder power.. Dat mag Fc Groningen niet overkomen!!! Fc Groningen tegen Top Oss...tou toch mensen...

Op 10 juni 1979 stond deze blogger naast een messenwerper op de Lange Zijde West in het Oosterparkstadion,  gestaakte wedstrijd tegen Telstar. De bezochte wedstrijden tegen Atlethico Madrid en Inter Milaan ervoer hij als legendarisch.

Beijum en Fc groningen

Geen opmerkingen: