maandag 14 april 2008

DE KORAN AAN DE MUUR IN BEIJUM

Het boek roept bij veel Nederlanders niet direct de prettigste associaties op. Terreur, 9/11, van Gogh, Wilders etc. Angst, haat, intolerantie en bevolkingsgroepen die tegenover elkaar staan. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Maar deze foto is genomen bij een moslimfamilie ergens in Beijum, en deze Beijumers hebben een totaal andere beleving van de Koran. Geen wonder denk je natuurlijk, het zijn niet voor niks Moslims en die vereren hun heilige boek nu eenmaal. Blij en gelukkig voelen ze zich bij hun geloof.

In veel huiskamers in Beijum zal ook een gekruisigde Jezus aan de muur hangen. Dat roept ook weer allerhande gevoelens op. Spijkers door de handen en een doornenkroon op een bebloed hoofd. Wat een geweld! Maar ook hier zullen de mensen zich weer blij en gelukkig voelen bij hun geloof.

Wat moet je er van zeggen? Laat iedereen maar in zijn geloof geloven wat mij betreft. Christendom en Islam. Twee bekende humoristische Nederlanders wilden deze twee wereldreligies ooit samen vormen tot één religie: de Chrislam.
Religiën doen normaal gesproken een appél op het hoogste in de mens, zoals liefde, verdraagzaamheid en tolerantie. Apart dat het bij hele volkstammen tegenovergestelde gevoelens oproept. De mensen waar deze foto is genomen zijn de vriendelijkheid en gastvrijheid zelve. En waarom ook niet?

Geen opmerkingen: