woensdag 2 april 2008

WAAR LIGT JE (KLEURRIJKE)HART? (ingezonden)

Voor de meeste Beijumbewoners en lezers van dit weblog is vrouwengroep Orchidee inmiddels een goede bekende. Graag wil ik u iets vertellen over onze bijeenkomst van maandag 17 maart, toen we onder leiding van Fatima Touzani van de GGD gepraat hebben over hoe het is om te leven tussen twee culturen. Maar eerst maar eens de vraag: wat is dat nou eigenlijk, cultuur? Iedereen bedoelt er iets anders mee: gaat het over eten, over taal, over geloof, over kleding, over politiek?

Is het niet zo dat eigenlijk IEDERE ontmoeting, dus ook die tussen twee geboren en getogen Nederlanders, een ontmoeting tussen twee culturen is?!Op wat voor school heb je gezeten, uit wat voor gezin kom je, kom je uit Stad of van het Ommelaand? Ben je een fanatiek supporter van FC Groningen of heb je geen idee wat het elf-meter-gebied is, of wanneer een speler buitenspel staat? Hou je van metal, van r & b, van house, van klassiek?En wat als je uit Friesland komt, of Limburg, of hoe denken wij Stadjers soms over mensen uit de Randstad, en ‘zij’ over ‘ons’?

Genoeg gefilosofeerd.
Wat ik wil vertellen is dit: Fatima vroeg aan de dames van Orchidee: waar ligt jullie hart?
In je land van herkomst? In Nederland? Ergens er tussenin?
De antwoorden verbazen u misschien: de grote meerderheid van Orchidee geeft aan dat hun hart in Nederland ligt, omdat bijvoorbeeld de kinderen en soms ook al de kleinkinderen hier geboren zijn, omdat er nieuwe kennissen zijn gekomen, of omdat er in Nederland vrede is.
Een paar andere vrouwen zeggen dat hun hart ergens tussenin ligt: als ze hier zijn, missen ze hun familie, en het klimaat en daardoor het meer buiten samen leven in het land van herkomst…… maar als ze dáár zijn, missen ze Nederland!
Een enkeling vertelt dat haar hart in het ‘eigen’ land ligt, omdat het verdriet nog te vers is, of omdat de ervaringen in Nederland tot nu toe minder leuk zijn geweest, en één vrouw geeft aan haar hart kwijt te zijn. Zij tekende zichzelf buiten de cirkels.

Op het bord zag het er zo uit *: Zie tekening boven.Rechterbol vertegenwoordigt Nederland en linkerbol het land van herkomst. Let ook op het "verloren" hart.
* Met veel dank aan mijn geduldige collega Mahboubeh die dit schema heeft gemaakt!
Op zondag 20 april is het weer Kleurrijk Bruisend Beijum. In het Heerdenhoes kunt u een aantal dames van Orchidee in een gezellige sfeer ontmoeten. Ze zorgen voor heerlijke hapjes en geven een korte modeshow. Zo’n feestelijke dag kan er weer toe bijdragen dat we állemaal kunnen zeggen: mijn hart ligt hier, in Beijum!
Van harte welkom!

Magda Bootsma
Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn

Geen opmerkingen: