zaterdag 5 april 2008

VISBOER SCHUT GAAT HET LIEFST NAAR WINKELCENTRUM-WEST

Laten we eerlijk zijn, het loopt niet helemaal lekker op Plein-Oost. Het is wel mooi om de dingen positief te bespreken maar vaak is het ook zinvol om de dingen reëel te benoemen; te zeggen waar het op staat. Deze zaterdagmiddag op het plein? Zeg maar gewoon mager qua bezoekers. Ik zuig het niet uit mijn duim, ook Bronno Schut en zijn klanten kunnen er over meepraten. En dat doen ze ook. De onvrede viert hoogtij. Zes dagen per week staat hij met zijn vishandel op Oost, tot half maart was dat alleen op de dinsdag, vrijdag en zaterdag. Veel mensen kennen hem van zijn vaste plaats in de Hunze tegenover de Tuinland. Maar daar moest hij weg omdat de nieuwe eigenaar van de grond aan de Cuypersweg hem daar niet meer wilde hebben. Dit, terwijl de eerste twee jaren op deze plek niet meer gebouwd zou worden. Kroese &Partners Vastgoed BV te Heerenveen, de nieuwe eigenaar, vond dat dit zo moest. En nu zit Schut dus met zijn viskraam op een Plein Oost die maar niet wil bruisen en floreren.

De kern van het probleem is dat er langs Plein-Oost (door de Claremaheerd) geen doorgaande busverbinding meer is. De ondernemers van Beijum-Oost hebben projectleider Theo Zaal van de dienst RO/EZ hiervoor bij de planvorming van Plein-Oost met klem gewaarschuwd. Meerdere zaken dreigen hierdoor gesloten te worden. Een winkelcentrum moet met het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn. Met name voor ouderen en kinderen. Tevens dienen er voldoende parkeerplaatsen voor auto's te zijn. Die zijn er wel in het Winkelcentrum Beijum-West.

Het is zeer merkwaardig maar eigenlijk verkeerskundig logisch: in het winkelcentrum van Beijum-West is het drukker dan ooit. Vanwege met name Albert Heijn Meins en Lidl. De uitersten raken elkaar of vullen elkaar aan. Met als basisvoorwaarden: een goede (logistieke) autobereikbaarheid, parkeerplaatsen voor fietsen en auto's, en de nabijheid van goed openbaar vervoer.

De heer Schut vanmiddag:"ik snap niet dat ze hier twee winkelcentra hebben. Dit hier op Oost kun je toch eigenlijk ook geen winkelcentrum noemen? Beter was geweest om midden in Beijum één winkelcentrum te hebben."

3 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Kazonga© zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Kazonga© zei

Johan,

Ik heb naar dit artikel van je gelinkt op: DvhN : Winkelplein Beijum 'mooi maar leeg'

Grt, Kazonga