dinsdag 1 april 2008

ZONNE-ENERGIE VERGT ONDERHOUD


Het "bakbeest" op de energieheuvel aan de Froukemaheerd is normaal gesproken het domein van kinderen. Het is beschilderd en er wordt op gespeeld. Wat minder bekend is is het feit dat dit bakbeest er niet zo maar voor de flauwekul staat. 

In elk geval heeft het ruimte in zich om bijvoorbeeld een lange ladder in op te bergen, een ladder die medewerkers van BAM goed kunnen gebruiken om de omliggende daken mee te controleren en waar mogelijk te repareren. De omliggende huizen aan de Froukemaheerd zijn energiezuinig en de horizontale gekleurde structuur-buizen op de achterliggende woningen hebben alles te maken met op te wekken zonne-energie. De hele energieheuvel zit vol met allerhande buizenstelsels en verbindingen.
Deze mannen waren de afgelopen dagen weer frequent te vinden in het energiehuisje die ongeveer vijftien meter van dit bakbeest afstaat. Zonne-energie is mooi maar het verreist het nodige onderhoud. De mannen vertelden twee weken geleden dat weinig mensen weten wat er bij komt kijken om het systeem van zonne-energie goed te laten werken. Ik denk dat ze gelijk hebben, het hoe en wat van zonne-energie is me veel te ingewikkeld. Maar ze zijn wel de stille krachten achter een goed en goedkoop werkend systeem van opwekking en verdeling van de energie.

Geen opmerkingen: