zondag 13 april 2008

VROUWENGROEP ORCHIDEE

Links Mien en rechts Linda
Allebei zijn ze vanaf het allereerste begin deelneemsters van de vrouwengroep en net als de meeste vrouwen komen ze uit een land ver weg van Nederland. Beiden hebben onversneden buitenlandse achternamen maar hun voornamen duiden op een (koloniale) relatie met ons land. Mien en Linda heten ze, kan het Hollandser? Linda Latekay en Mien Latuserimala komen beiden van het Molukse Seram, een eiland van 60 kilometer breed en 365 kilometer lang. Seram ligt ten noorden van Ambon. Linda is in Nederland geboren maar verhuisde op zesjarige leeftijd naar Indonesië. Sinds drie jaar woont ze weer in Nederland. Mien woont vanaf 1997 in Nederland maar heeft hier als kind ook al een aantal schoolgaande jaren doorgebracht. De beide vrouwen zijn volle nichten van elkaar en wonen onder één dak in Beijum. Mien is getrouwd en woont hier samen met haar man Karel. Linda is bij ze ingetrokken. Ze kwam drie jaar geleden terug naar Nederland omdat ze haar baan kwijtraakte na de bomaanslag op Bali in 2005.
Steun aan elkaar
”Het bevalt ons heel erg goed bij Vrouwengroep Orchidee,” vertellen ze enthousiast. “We vinden het belangrijk om de andere vrouwen te leren kennen en hun verschillende culturen. We praten samen over allerlei dingen zoals koken, klederdracht, muziek, dansen en de verschillende gewoonten. Binnen de vrouwengroep steunen we elkaar. We hebben het er samen veel over hoe we ons hier kunnen aanpassen en mee kunnen doen in de maatschappij.”
Religie
Mien werkt als vrijwilliger bij de stichting Residentie Buitenzorg in Vinkhuizen. Dit is een zorginstelling waar dagverzorging wordt geboden aan Indische Nederlanders en Molukkers. Linda volgt taallessen bij het Sultanesproject (taalles voor vrouwen in diverse wijkcentra waaronder het Heerdenhoes, red.). Binnen Vrouwengroep Orchidee hebben de vrouwen niet alleen verschillende nationaliteiten maar ook hebben ze verschillende religieuze achtergronden. Mien en Linda zijn christenen:” We gaan elke zondag naar de Volle Evangelie Bethel Kerk bij de Korreweg en elke woensdagochtend om 11 uur bezoeken we daar een Indonesische dienst.”

Wat vinden ze opvallend en leuk aan Nederland? Mien: “We waarderen de verschillende seizoenen hier in Nederland. In Indonesië kennen we dit niet. Daar heb je alleen de regentijd en de droogtetijd.” Vrouwengroep Orchidee, elke maandagochtend vanaf 9.30 uur in De Kleihorn.
(zie ook http://www.regiokrantgroningen.nl/)

Geen opmerkingen: