woensdag 11 juli 2018

BEIJUMBORG (122)


Vaderlandse vakanties: vroeger wist je niet anders. Achterop de fiets bij vader, van Enschede naar Elspeet op de Veluwe. Met een gehuurde auto naar Schoorl, voor twee warme zomerweken in een piepklein zomerhuisje. Of gewoon pootje baden in de Dinkel in San-de-Luté (Twents voor het Lutterzand).....mooie herinneringen.

Onze eerste buitenlandse vakantie bracht ons tot aan de Moezel. Kamperen bij de rivier, met een spoorlijn vlak achter onze tent. Mijn moeder, die midden in de nacht gillend wakker werd omdat ze dacht dat die trein dwars door onze tent reed. En mijn vader, die de auto parkeerde bij een huis met wat parasols in de tuin, daar cola voor ons alle 5 bestelde, en er bij het afrekenen achterkwam dat dit gewoon een privéhuis was, en helemaal geen café. 

En later naar het Zwarte Woud, kamperen op een boerderijcamping waar het dagen achter elkaar kon regenen. Of onze eerste vakantie in het zuiden van Zwitserland, waar tegenover onze tent een Nederlands Dafje stopte, waar vervolgens drie kinderen, een bungalowtent en een volledige kampeeruitrusting uitrolden......onvergetelijke reizen, die mijn jeugd mede hebben bepaald.

Toen ikzelf ging reizen en mijn eerste treintocht door Europa maakte (1974) kwam ik midden in een oorlogssituatie terecht, met de bezetting van Cyprus door Turkije, en de gevolgen daarvan (algehele mobilisatie) in de Griekse hoofdstad Athene. Onvergetelijk, ook omdat een paar dagen na de inval op Cyprus de Griekse kolonels in Athene het veld moesten ruimen voor een democratische president, en we getuigen mochten zijn van een uitzinnige mensenmassa op het Syntagmaplein....

Over een week leest u hier mijn laatste column in dit Beijumnieuws-seizoen, ook in vakantiestemming. Op weg naar het land van de Tour, olijven en rode wijn......

Han Borg

Geen opmerkingen: