maandag 2 juli 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (104)


Harde kwetsende woorden
Sommige mensen zijn zo dom dat ze het zelf niet eens door hebben. Ze zouden eens hun oogkleppen af moeten zetten en op een nieuwe andere manier leren te communiceren.
Juist, communiceren met je medemens op een respectvolle manier en niet met kwetsende woorden lopen te strooien als je niet weet hoe of iets zit.
“Je kunt je niet iets voorstellen, wat je je niet kunt voorstellen” is een favoriet gezegde van mij en het staat als een huis.


Vragen staat vrij in ons land, net als dat ieder een ‘eigen mening’ mag hebben en dit ook nog eens mag uitspreken. Die eigen meningen gaan soms erg ver, soms te ver naar mijn idee. 
Weet jij wel wat er aan de hand is met de persoon die je zo nodig moest kwetsen met je harde woorden? Nee, volgens mij niet. Er is werkelijk geen één hersendeeltje in je hoofd waar een lampje gaat branden. Zó dom en ergens heb ik dan nog medelijden met je ook. Je weet vast niet beter, misschien geen opvoeding gehad en niet goed opgelet op school. Dat laatste is wel overduidelijk, anders kraam je er niet zo’n onzin uit… 
Ik laat hier maar even buiten beschouwing waar het over gaat. Stel dat degene het leest en zich gekwetst voelt. Nee, dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen.
Nou goed, er is natuurlijk verschil tussen kwetsen en kwetsen. Weet je wel dat zelfs een goed bedoeld compliment door een ander als kwetsend kan worden ervaren. Laatst kwam ik iemand tegen, al wandelend met de hond. Ik had deze persoon al maanden niet gezien en de honden waren door het dolle heen. Na een praatje over het weer, vertelde ik haar dat ze er stukken beter uit zag dan de keer daarvoor. ‘Oh, wat is het verschil dan?’ vroeg zij. ‘Je bent eindelijk wat aangekomen.’ Hierbij moet je dan weten dat de persoon in kwestie erg ziek was, iets met zichzelf in de spiegel ziende als een olifant. Mijn compliment sloeg dus de plank volledig mis. Kijk daarom uit met wat je tegen een ander zegt.

Oordeel ook niet te snel over een ander als je niet weet hoe ‘iets’ of ‘het’ in elkaar steekt. De ene dag kan iemand bijvoorbeeld de hele wereld aan en de andere dag nog geen vaatdoekje uitknijpen. Snap je wat ik bedoel? Bepaalde opmerkingen kunnen dan hard aankomen, terwijl die persoon met alle moeite probeert de dagelijkse dingen te volbrengen. Er is geen hersenloze voor nodig om de lasten er nog even extra in te wrijven.
Weet je wat het beste medicijn tegen ‘gekwetst-zijn’ is? Gewoon net doen of het niet bestaat, dan neem je het namelijk ook niet meer waar. Dat heb ik mezelf aangeleerd, mijn dikke huid doet zijn werk. De lol is er af voor een ander.

Met deze column hoop ik dat mensen eerst hun met de geboorte meegekregen hersencellen gaan gebruiken, voor ze hun harde kwetsende woorden eruit gooien.
2018©Vlindertje73
Foto: Pixabay

Geen opmerkingen: