vrijdag 13 juli 2018

BOMEN VERVELLEN MASSAAL IN BEIJUMHet lijkt alsof ze massaal ziek zijn geworden, maar gelukkig is dit niet het geval.
Ook is het geen vorm van vandalisme. het is eigenlijk een heel natuurlijk proces.

De blogger meent zich te herinneren al eens een jaar of acht geleden aandacht te hebben besteed aan plataan-bomen in de wijk die hun schors verloren. Maar dat was meer in de nazomer.


Het is nog geen half juli en op veel plekken in de wijk zijn bomen a.h.w. aan het vervellen.

Zie afbeelding boven, hoek Amkamaheerd met de parkeerplaats bij Plein Oost. De blogger houdt zelf een best stuk schors dat op de grond lag in zijn hand vast.
De bomen zien er een beetje gehavend uit, alsof ze met elkaar op de vuist zijn gegaan en elkaar bont en blauw hebben geslagen.

Even vriend Google raadplegen. Via Oisterwijknieuws:
Deze bomen heten platanen, en door de droogte laten ze eerder hun schors afvallen. Normaal doen ze dat ook, maar dan gaat het in een trager tempo,’ aldus vrijwillig boswachter, B-team lid en natuurliefhebber Frans Kapteijns in reactie op de vraag, waarom die bomen zo snel hun boomschors los laten. ‘Andere bomen verversen hun schors ook regelmatig, maar daar zien we het minder snel bij. Misschien dat mensen het weleens gezien hebben bij grove dennen, maar bij platanen zie je het altijd heel goed.’
Vervellen
‘De schors bij platanen valt er helemaal af, als al het water er uit is en teruggeven is aan de nieuwe schors. Kijk maar eens onder een bijna losgekomen schors als die nog niet opgekruld is, want dan zie je nog waterdruppels zitten. De boom zuigt eerst al het water uit de oude schors en laat dan pas los. Overigens zijn bomen net mensen, en wordt de oude huid ook regelmatig ververst. Bij ons valt het in de zomer ook meer op dan in de rest van het jaar.

Geen opmerkingen: