vrijdag 25 oktober 2019

MASSA EXTINCTIE? MAAR DE TOEKOMST DAN?


'Massa Extinctie?!

En mijn toekomst dan?'


Aldus de tekst op een kaartje dat op een oom langs het Spakenpad geprikt zit.

Zie foto boven.
Een getekend boos kijkend kind met een beertje completeert het kaartje.

Noordelijke wijkgrens. Links naast de boom zien we de kerktoren van Zuidwolde. Het Spakenpad wordt komende maand opgeknapt

We beleven de klimaattijden.

Aan beide kanten van het klimaatkamp, enerzijds de protesterende jeugd en anderzijds de boze blanke rechtse mensen vooral de 16 jarige Greta Thunberg belachelijk maken) ontbreekt het relativeringsvermogen.. Beide kanten gaan in gepolariseerd Nederland grimmig voor het Eigen Gelijk.

Deze blogger herinnert zich het alarmerende Rapport van ede Club van Rome. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Als de wereld door zou gaan zoals het doorging, kon dat wel eens vlug het einde van een leefbare aarde betekenen.

Veel paniek, angst en zorgen om niks. Nou ja, niks is niet het juiste woord, maar de wereld kon wel eens eerder ten onder gaan aan conflicten, gevechten en oorlogen. Beter goed overleggen en naar elkaar luisteren voor een betere klimaat-visie voor de langere toekomst.

En (waarschijnlijke) jongere die dit boos aan een boom hing, moet dat nou zo?
Een beetje een spijker in een boom slaan. Zou het kunnen zijn dat bomen pijn kunnen hebben? Denk een beetje aan de natuur ja!

En, even verder preken, richt de blik eens naar binnen, is er wat te doen tegen je zwartgallige pessimistische houding in deze?
Negativiteit trekt immers negativiteit aan. Optimisme is lichter dan pessimisme.

Een massa-extinctie of massa-uitsterving is het wereldwijd massaal uitsterven van vele soorten organismen in een relatief korte tijdsduur. https://nl.wikipedia.org/wiki/Massa-extinctie

Geen opmerkingen: