donderdag 17 oktober 2019

OP 1 DECEMBER SINT + ZWARTE PIETEN NAAR HET MUNSTERHOES


"Wij doen niet aan roetveegpieten en al die onzin."

Aldus een medewerkster van het Munsterhoes. Wijkring Beijum, ter hoogte van Plein Oost.


Op zondag 1 december komt Sinterklaas met drie ouderwetse Zwarte Pieten naar het zaaltje achter dit seniorencomplex.


Net als vorig jaar, zie nog eens dit bericht, de sinterklaasviering waar ook bovenstaande foto werd gemaakt.


Over een week of zes is het weer zover, intocht(en) van Sinterklaas in Beijum.

Wat gaat Winkelcentrum Beijum doen?

Tja, de zo langzamerhand sleetse discussie.

Vijf jaar geleden stond Beijum landelijk in het nieuws omdat het kinderfeest in verband met de veiligheid werd afgeblazen. Zie nog eens dit bericht en lees vooral ook de heftige reacties.

Een jaar later maakte Sinterklaas de kinderen op Plein Oost wijs dat er geen Zwarte Pieten waren omdat ze allemaal de griep hadden. Hij kwam moederziel alleen
Maar bijna tegelijkertijd, een paar dagen later, kwam Sinterklaas mét Zwarte Pieten in Winkelcentrum Beijum op bezoek. Niks geen flauwekul over onveiligheid, de meeste Pieten waren zelfs van buitenlandse origine, met een donkere huidskleur.

Twee jaar geleden was er voor het eerst maar een intocht, in plaats van de traditionele twee (Buurthuizen én Winkelcentrum). Er zou geen geld voor zijn...

En kwamen op de intocht van de Goedheiligman gekleurde Pieten mee naar Winkelcentrum Beijum. Zie dit bericht en bekijk vooral ook de video waarop te zien en te horen valt dat volwassenen deze verandering maar niks vinden.

Twaalf jaar geleden signaleerde ondergetekende via Beijumnieuws reeds dat Zwarte Piet aan het verdwijnen was, zie nog eens dit bericht

Beijumer Erik Knollema bekeek Zwarte Piet drie jaar geleden door zijn kinderbril.
 Een Beijumse schreef een column over deze discussie, ze wilde anoniem blijven...
Zwarte Piet heette vroeger Sjaaksjoer
Waarom zwartepieten slachtoffertypes over Zwarte Piet?

De zelfverklaarde Trotse Neger van Beijum veegt de vloer aan met mensen die Zwarte Piet racistisch vinden, zie nog eens dit bericht plus video

4 opmerkingen:

Anoniem zei

zo langzamerhand word ik er gewoon gek van ! Zwarte Piet is helemaal niet racistisch in mijn kindertijd was dat ook niet zo !! dat gedonder is begonnen met de komst van al die gekleurde buitenlanders maar in Suriname en dergelijke landen werden en worden zelfs de donkere mensen nog donkerder gemaakt omdat ze echte zwarte pieten willen zijn. die het hier niet mee een is maak dan ook geen misbruik van onze cultuur !!!! nog even dan zijn de gewone Nederlanders te gast in ons eigen land maar om wat te krijgen noem ik profiteren . roetveegpieten enz. oprotten . je ziet toch ook geen Surinamers met witte vegen op hun gezicht ???? wij hebben kennissen die gekleurd zijn , en als je dan die verhalen hoort over het Sinterklaasfeest dan mag iedereen die onze cultuur om zeep probeert te brengen zich heel diep schamen .
laat iedereen nou eens normaal doen , geen zwarte piet dan ook geen suiker feest meer zoek geen problemen , maar los ze op of vermijd ze!!

Anoniem zei

Zie die idiote tokkie hierboven zich drukmaken om hoe de clowns op een kinderfeestje er uit zien dan. Wat gênant. Progressie hou je niet tegen en dat betekent dat dit blackface gebruik vanzelf verdwijnt.

Henk Kamminga zei

Volgens mij klopt de redenatie van anonieme schrijver van het eerste bericht wel. Hij (of zij) heeft zeker historisch besef. We moeten wel pal blijven staan achter onze cultuur, anders gaat kerst er ook aan, zoals je al kunt zien in omliggende landen (België en Engeland).

Anoniem zei

Anoniem, Blackface bestaat hier niet hoor. Zwarte Piet is Zwarte Piet. Dat kun je niet vertalen. Dat is juist het domme van de hele discussie. Zeg je tegen meneer Zwartjes ook meneer Blackjes? Dat is ook zo simpel van sommige buitenlanders die zoiets dommigs denken... En de reden van het feest weet je dat ook allemaal Anoniem? Waarom verstopte je vroeger kado 's in de tuin of stopte jd ze in de stroop OFZO? Waar moet een goed gedicht eigenlijk aan voldoen? Progressie? Eerst maar es weten waar je over praat denk ik.