woensdag 13 februari 2019

BEIJUMBORG (126)

Kunst!
Niet alle Beijumblog-lezers zullen zich dagelijks bezig houden met kunst, maar omdat er a.s. zondag 17 februari een mogelijkheid is voor alle Beijumers om gratis (!) het Groninger Museum te bezoeken vond ik het wel een aardig idee om de column nu eens te gebruiken voor een aantal zaken die met kunst samenhangen.
Allereerst : wat is er in het Groninger Museum op dit moment allemaal te zien? Ik ging vorige week even op verkenning, en was onder de indruk van een heel bijzondere tentoonstelling over glas. Nou ben ik totaal geen liefhebber van glaskunst, maar wat hier getoond wordt is bepaald spectaculair: de Amerikaanse glaskunstenaar Chihuly laat velen genieten van monumentale werken van zijn hand (of eigenlijk: door hem bedacht, want door allerlei ongevallen kan hijzelf niet meer de edele kunst van het glas blazen en glas vormen uitoefenen). 
Echt indrukwekkend. En als je dan toch in het museum bent, neem dan ook de tentoonstelling over ‘dieren in de kunst’ even mee, met onder andere prachtig werk van de Groninger schilder Otto Eerelman. Zoals hij honden en paarden kon schilderen….dat konden er maar weinig.
Ik volg al een paar weken een cursus over ‘belangrijke tentoonstellingen in Nederlandse en Europese musea’, en geniet iedere maandagmiddag van enthousiaste verhalen -door een echte kenner- over van alles en nog wat. Een paar hoogtepunten: nieuw fotowerk van Erwin Olaf (Nederlands beste fotograaf, wat mij betreft), in het Haags Gemeentemuseum. Maar ook een tentoonstelling over 15e eeuwse noord-Italiaanse schilders in Berlijn passeerde al de revue. Bij die laatste presentatie kon je prachtig zien hoe deze schilders begonnen te experimenteren met perspectieftekenen en -schilderen. Kunst en een technische ontdekkingsreis in één: hoe mooi wil je het hebben? Wat valt je op als je deze tekening bekijkt (van Jacopo Bellini, uit Venetië)? Let maar eens op de liggende ladder, links op de voorgrond…….
En nu we toch bezig zijn: naast ‘Heel Holland Bakt’ en ‘Holland’s Got Talent’ – programma’s waar ik helaas niet echt in geïnteresseerd kan raken - is er nu ook het ‘Project Rembrandt’ op het scherm, met een afvalrace van en voor amateurschilders. Mensen: wat een heerlijk TV-programma! De aflevering van afgelopen weekend liet zien hoe ongelofelijk knap het is dat mensen in staat zijn om op een simpel stuk doek de voor hen zittende modellen (in dit geval o.a. een blote mevrouw en een even blote meneer) een ‘ziel’ te geven. Ik zat er met stijgende verbazing én bewondering naar te kijken. Een aanrader, dus.  Kunst: omdat het moet.
Han Borg

Geen opmerkingen: