zondag 3 februari 2019

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (105)



Achter de Stadsboerderij de Wiershoeck staat een grote composthoop. De Beijumblogger liep halverwege afgelopen week door een soort van houten erehaag, zie foto links naar de bult toe.

Er lag o.a. afgedankte sla, komkommers courgettes en tomaten op het voorste gedeelte ervan.

Zie afbeelding boven.
Als de lezer goed kijkt dan is te zien dat achter op de bult sneeuw ligt, daar moet het dus wel kouder zijn.

Zie afbeelding rechts.

Dat is bij nader inzien niet zo vreemd, een composthoop is aan het werk, leeft en heeft een soort van 'lichaamstemperatuur.' 

Interessant, zie nog eens de linker foto.
Er ligt geen sneeuw op het gras maar wel op de kale aarde. Kan niet anders of gras werkt ook als het ware, is ook warmer dan aarde.

Op Wikipedia staat

Een composthoop is een hoop in een tuin of een park waarop organisch materiaal, voornamelijk plantaardig afval, door natuurlijke processen verteert, en verandert in compost. Op een composthoop kan alles gegooid worden wat groeit in de natuur en onbehandeld is. Ongekookt groente-, fruit- en tuinafval, waaronder bladafval, gemaaid gras, klein gemaakte takken en gewied onkruid kunnen hier gedeponeerd worden. Door natuurlijke verterings- en afbraakprocessen waarbij schimmels en bacteriĆ«n en ook vele lagere dieren, zoals wormen, betrokken zijn, zal dit afval op den duur verteren, en veranderen in compost. Als gevolg van dit composteringsproces kan de temperatuur in zo'n composthoop sterk oplopen (tot wel 70°C).

Geen opmerkingen: