woensdag 27 februari 2019

VERKIEZINGSBORD BIJ BEIJUM NOORD (Statenverkiezingen 20/3)


De Provinciale Statenverkiezingen komen er aan. Op woensdag 20 maart is het zover, dan mogen we ons democratisch recht in de praktijk brengen. Stemmen.

Ter hoogte van kruispunt Beijum Noord staat weer een groot bord waarop de voor Groningen relevante verkiezingsposters hangen.

Foto links, bij het binnenrijden van de wijk ziet de automobilist helemaal niks van het bord terug omdat de zon er deze dagen fel op schijnt.

Even doordenken, er rijden hier praktisch alleen auto's. Je mag al rijdend niet op je smartphone kijken, wat voor zin heeft het om wel al rijdend op een groot verkiezingsbord te kijken waarop alle posters onzichtbaar zijn? Je zult maar een aanrijding krijgen omdat je op het bord zit te turen.

De blogger zette eergisteren de auto even aan de kant om een heldere foto van het bord te kunnen maken, zie afbeelding boven.

Wat een wonderlijke teksten staan er weer op de posters. Waarom NU SP? Morgen niet dan?
Zeker zijn, stem Pvda? Het hele leven is toch onzeker?
Het CDA wil Samen aan de slag voor Groningen. Waarom mag een mens niet individueel aan de slag gaan voor Groningen? Kies voor de toekomst, aldus D66. Waarom niet voor het hier en nu D66?
Het bovenste rijtje afmakend, de slogan van de VVD is ook een eigenaardige. Groningen is gebouwd door doeners, kies voor doen. Kan het ook zijn dat Groningen gedeeltelijk is gebouwd door denkers?  Planners? De afbraak van Groningen, in de vorm van aardbevingen....wordt dat ook gerealiseerd door doeners?

Het tweede rijtje van boven ziet er wat normaler uit. Gewoon ChristenUnie, GroenLinks en Kies Partij voor de dieren. Helder. Ook het Groninger Belang is duidelijk: Groningen verdient beter.

De PVV is in feite geen partij, maar een ondemocratische one man- show plus aanhang. Stuur Rutte Weg. Tuurlijk, zelf niks constructiefs kunnen bedenken, vooral negatief naar anderen uithalen, daar komen we verder mee.
Vrijheidslievende bewoners van Groningen kunnen beter niet op deze 'partij' gaan stemmen, afgelopen vrijdag organiseerde de PVV een 'democratie'-avond in de Stad. Ze deden een Erdogannetje, bepaalde journalisten mochten niet naar binnen....

Volgens Partij voor het Noorden is Groningen van Ons. Heel goed bekeken, Groningen is niet van Friesland, Drenthe of Duitsland. Of Forum voor Democratie zelf een democratisch gehalte heeft met baasje Baudet, de kiezer mag dat op 20 maart gaan bepalen. Knokken voor wat Kwetsbaar is van 50 plus is een nadenkertje. Knokken klinkt nogal agressief, is het niet veel sterker om je als partij een beetje kwetsbaarder op te stellen?

Er hangen ook een paar geestige water-posters, waarvan Betaalbaar Water toch wel de leukste is. Alhoewel, Algemene Water Partij (AWP) zegt niet politiek te zijn maar wel deskundig. Moet je daar dan wel op stemmen? Het zijn toch politieke verkiezingen?
Tenslot toch nog even de ChristenUnie, daarvan hangen er twee posters. Boven Waardevolle Samenleving en rechtsonder Waardevolle Schepping.

Wat zullen ze daar mee bedoelen? Bij Samenleving zien we een gezinnetje, vader moeder jongetje en meisje, bij Schepping strand, zee en lucht. Raadselachtig,

Hoe het ook zij, de politieke partijen dingen deze weken weer naar de gunst van de kiezer, we moeten gepaaid worden met mooie en schitterende slogans. En met veel loze beloftes.

Maar toch, ga stemmen op 20 maart. Niet alle landen ter wereld kennen een democratie, met alle vrolijke gekte die daarbij komt kijken.

(Beijum levert de lijsttrekker voor GroenLinks en voor de VVD, zie Nienke Homan (GL) en Mirjam Wulfse (VVD) zusterlijk op de schommel zitten).

Geen opmerkingen: