woensdag 9 juni 2021

COLUMN UIT LEWENBORG (206)

 Verzoeningspoging

De zeer gewaardeerde columnist Han Borg is al een paar weken gestopt met het aanleveren van een wekelijkse column. Ik geloof dat de blogger Johan Fehrmann dat niet zo maar kan accepteren. Over en weer schrijven ze nu brieven aan elkaar op de maandagavond. Dit gaat met name over het verschil van de wijk waarin ze wonen en de taalvoutjes die er af en toe insluipen. 

Heeft daar niet iedereen wel eens last van trouwens? Af en toe kraken ze elkaar behoorlijk af, en ik ben nu wel klaar met dat gezever en wijd er daarom vandaag een stuk aan, en wie weet zijn ze in voor een verzoeningspoging… 

Dit dan wel in de mooiste en groenste wijk van Groningen. 

Er gaat natuurlijk niets boven Lewenborg! 

Er bestaat al heel lang een discussie over wat nou de groenste wijk is van Groningen, Lewenborg of Beijum. Na wat gezoek vond ik het ultieme verschil: Beijum mag dan groen zijn, het is vooral park-achtig en in Lewenborg is het meer oer-groen. Neem bijvoorbeeld het Leroygebied, een groenstrook dwars door de wijk. Die is ingericht met het idee dat de mens niet teveel moet ingrijpen in de natuur. Het ontwikkelt zichzelf.

Zelf woon ik met veel plezier in Lewenborg, het voelt best wel dorps aan. Vele mensen begroeten elkaar en er heerst betrokkenheid in de leefomgeving. Sommige pleinen organiseren diverse activiteiten met elkaar. Een gezelligheid die je niet gauw ergens anders vindt. Het is ook een wijk waarin elke wijkbewoner zijn of haar ideeën kan inbrengen, er wordt sowieso naar je geluisterd en gekeken of het idee uitvoerbaar is.

Daar waar Han Borg woont in Paddepoel kan je hier totaal niet mee vergelijken, die wijk is meer steenachtig. Wat geeft dat überhaupt Johan? Alles heeft zijn charme, dus ook de verschillen in de wijken van Groningen en overal gebeurt er trouwens weleens iets.  Discussiewaardig denk ik…

Wonen op de dertiende verdieping lijkt mij best wel tof, geen bomen en vooral geen blaadjes in je tuin. (zie foto van het prachtige uitzicht)

De vervelende zoemende insecten zijn er minder aanwezig, dan wanneer je midden in ’t groen woont. Je kan echter wel genieten van het water dichtbij. Je ziet de schepen en bootjes voorbij komen, dat heeft ook zijn charme. Als hij  perse even groen wil zien dan kan hij daar zo heen lopen, al is het niet zo mooi groen als hier in Lewenborg en ja sorry Han, maar ook in Beijum is het groener. Natuurlijk is Han niet voor niets verhuisd en dat zal Johan toch eens moeten accepteren, net als dat hij is gestopt met het schrijven van zijn wekelijkse column. 

Het lijkt mij dan ook een goed idee, dat we gezamenlijk eens bij mij thuis een kop kovvie drinken en ik jullie de prachtige oer-groene wijk Lewenborg kan tonen. Tijdens onze wandeling kunnen jullie je onderlinge discussie over ‘het wonen en de nutteloze gezever over taalvoutjes’ aan één van de bomen hangen en na afloop, hoop op een goede afloop, kunnen we in mijn zonloze doch groene tuin onder een dikke boom een drankje doen.

Ik heb wellieswaar geen tub, geen hoog uitzicht waarbij je over het groen heen kijkt, geen hangmat en niet echt een super mooi uitzicht. Wat ik wel heb is een huis waarin we praten, lachen, huilen, knuffelen, vooral leven en nooit de deur uitgaan met ruzie. 

Dus jullie zijn gewaarschuwd. Het moet maar eens klaar zijn Johan Fehrmann en Han Borg…

Zie ik jullie snel?

Foto: Han Borg

2021©Vlindertje73

Geen opmerkingen: