zondag 6 juni 2021

DE VOGEL VAN DE WEEK IN BEIJUM (14)

 De Boerenzwaluw

De boerenzwaluw zie je niet veel IN de wijk. Het is een typische vogel voor het platteland. De
Engelse naam is “Barn swallow” oftewel “schuur”-zwaluw. Het is 1 van de weinige kleine vogelsoorten, die het nest juist niet in de buitenlucht bouwt. De boerenzwaluw bouwt zijn nest altijd in een schuur of onder een grote overkapping.


Bijvoorbeeld bij de Hornbach zit ook elk jaar een paar nesten onder de overkapping bij de fietsenrekken.

Het liefst zitten ze in schuren, waarin ook dieren staan zoals paarden of koeien. Deze dieren trekken veel insecten aan, en de zwaluw kan dan zelfs in de schuur veel insecten vangen.

In Beijum zijn weinig plekken waar deze vogels kunnen nestelen. Toch zitten er wel een paar rondom boerderijum en bij het Zadelpad thv de Hiddemaheerd.

De zwaluw valt op door de zeer lange gevorkte staart, en de donkerrode keel en bef. De kop en rug lijken zwart, maar met zonnig weer kleurt dit prachtig blauw. Voor een fotograaf zijn deze vogels erg lastig vast te leggen. Ze vangen allerlei insecten direct uit de lucht, en kunnen daarbij zeer scherpe bochten maken. Ook kunnen ze met hoge snelheid vlak over het water vliegen om in de vlucht wat water te pakken. Dan moet je echt een zeer goede controle hebben, want 1 millimeter te diep en de vogel zal te pletter slaan.

Deze vogels zitten vaak uit te rusten op hoogspanningskabels, maar soms ook in bomen. Vanaf april komen de vogels weer terug uit de overwinteringsgebieden in Afrika, soms 9000 km ver weg. Eenmaal hier aangekomen, moeten ze direct weer aan de slag. Een nest bouwen, en vervolgens een paar duizend (!) insecten per dag vangen.
De nesten maken ze van kleine kluitjes klei en modder waar ze een mooi kommetje van maken in een hoekje tegen het plafond of een balk. Met gras en haren blijven de kluitjes bij elkaar als dit opgedroogd is. Het is knap werk dat zo’n nestje blijft hangen/plakken, ook met 4-6 jonge vogels erin.

Kijk vooral in deze periode in de lucht, of over het water. Wie weet zie je deze luchtacrobaten hun vliegkunsten vertonen .

In de Facebook-groep Vogels in en rond Beijum staan mooie actiefoto’s van de boerenzwaluw. Meld je daar aan, voor nog meer vogelnieuws en foto’s rondom onze wijk.

Gert-Jan van Veen

Geen opmerkingen: