donderdag 18 september 2008

HET ONDERWERP BUREN IS HOT

Je word tegenwoordig doodgegooid met onderwerpen die met de buurt en met buren te maken hebben. Burenbussen, Burendagen, Burenuitleen, Buurtagenten, Buurtbemiddeling, Welkom in de Buurt (een project in Beijum), Heel de Buurt, Buurtbbq's, Buurtschoonmaakacties, Burenhulp, Buurt-EHBO-setjes, Burengereedschap, Buurtfeesten; de verloedering en gebrek aan maatschappelijke samenhang moet aangepakt worden. Waar begin je dan? In je eigen buurt natuurlijk.
Op de avond dat Yvon Jaspers een nieuw tv-programma over, hoe kan het ook anders, buren presenteerde las ik onderstaande bericht op http://www.dvhn.nl/ Het is hier duidelijk: niet iedereen wil meedoen met de burenpromotiecampagne.
De politie heeft woensdagavond in een woning aan de Barmaheerd een 44-jarige vrouw uit Groningen aangehouden voor vernieling. De vrouw wordt ervan verdacht dat zij drie ruiten bij de buren heeft vernield. De buurman bleek niet aanwezig te zijn.
De boze 46-jarige stiefvader van de buurman kwam echter wel naar de Barmaheerd en kreeg het aan de stok met de 27-jarige vriend van de vrouw die even eerder de ramen had ingegooid. Hierop gaf de stiefvader de vriend een klap tegen het hoofd. Door de klap liep de 27-jarige een wond op aan zijn oor. Hierop werd de man aangehouden.
De 44-jarige vrouw was na de vernielingen haar woning weer binnengegaan. Agenten moesten een ruit van een voordeur forceren om de woning binnen te komen en de vrouw te kunnen aanhouden. Beide verdachten werden ingesloten in het cellencomplex. Zij zullen vandaag worden gehoord. (DvhN)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat betreft burenruzies verwijs ik graag naar een artikel in TROUW van 18 september 2008. Over een boek van "de rijdende rechter" van de NCRV.

Zie: http://www.trouw.nl/ontspanning/degids/article1858686.ece/Op_de_vuist__met_de_buren_.html

Anoniem zei

Hierbij een artikel uit het AD van 20 september 2008. Mr. Frank Visser, de rijdende rechter van de NCRV, pleit voor de aanstelling van buurtrechters. Ik ben hier een groot voorstander van.

Vroeger was in wijkservicecentrum Het Dok in Lewenborg een dependance van "Justitie in de Buurt". Dit project van Justitie dient terug te komen. In aanvulling op de buurtrechters (en andersom).
Er is een relatie met de Vogelaarwijken en het "Nieuw Lokaal Akkoord Groningen 2007-2010" tussen de gemeente Groningen en de Groninger woningbouwcorporaties. Geen welzijn en woongenot zonder professionele rechtshandhaving!

Nu het AD van Burendag 20 september 2008:

Aso te lijf met buurtrechter

Door HANS VAN SOEST / JEROEN DE VREEDE

GOUDA / GRONINGEN - Asociaal gedrag in wijken, burenruzies en kleine criminaliteit vallen veel sneller aan te pakken als Nederland buurtrechters krijgt. De rechters hebben ruime bevoegdheden en kunnen overlastgevers gelasten zich voortaan te gedragen.

Daarvoor pleiten 'rijdende rechter' Frank Visser en hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer. PvdA-Kamerlid Ton Heerts werkt aan een wetsvoorstel om justitie in de buurt te verbeteren.

Volgens Visser en Brouwer is justitie nu te veel gericht op het straffen van onrustzaaiers die al in de fout zijn gegaan. Buurtwerkers en justitie werken al wel samen, maar dat beperkt zich tot het strafrecht en een rechter ontbreekt. Brouwer: ,,Buurtwerkers of wijkagenten kunnen vaak niet ingrijpen voor het fout gaat.''

Frankrijk en Groot-Brittanniƫ kennen het systeem van buurtrechters al. In dat laatste land kan de buurtrechter asociale jongeren opleggen zich te gedragen op straffe van een boete of celstraf.

Volgens Frank Visser moet een buurtrechter ook helpen bij burenruzies. ,,Je geeft als overheid een signaal af: burger, wij nemen uw problemen serieus.'' De PvdA wil de buurtrechter vooral belasten met strafrecht. Een professionele bemiddelaar moet volgens Kamerlid Heerts burenruzies behandelen.

Minister Hirsch Ballin (Justitie) onderzoekt op welke manier nog voor 1 januari snelrecht kan zijn ingevoerd. De Goudse burgemeester Wim Cornelis denkt dat een buurtrechter ook in de wijk Oosterwei kan helpen.

Einde citaat AD.