woensdag 10 september 2008

MODERNE VERJAARDAGSFEESTJES

De afgelopen weken was ik hier in Beijum zijdelings betrokken bij kinderverjaardagsfeestjes. Tegenwoordig is het vaak zo dat kinderen een 'normale' verjaardagsfeest hebben en daarna nog een kinderfeestje. De verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke patronen lijken er al vroeg in te zitten. Misschien zijn het wel oerpatronen en zijn ze biologisch bepaald. De nieuwe hoofdredacteur van Opzij en opvolgster van Ciska Dresselhuis moet zeker doorgaan om de de vrouwelijke emancipatie bevorderen. Is niks mis mee.


Maar er zijn dingen die onwrikbaar vast lijken te liggen. Ik denk niet dat het toevallig is wat deze jongens en meisjes op een verjaardagsfeestje aan het doen zijn. De jongens fietsen naar buiten om te gaan jagen. Ze zijn op weg naar het Damsterdiep, naar Lasergame Target. Schieten, vechten en veel strijd. De meisjes hebben kroontjes gemaakt, kraaltjes geregen en nog enkele meisjesgetut-dingetjes gedaan. Kan het allemaal klassieker?
Het allermodernste is tegenwoordig dat je een slaapfeestje houdt. Een stuk of 8 jongens blijven slapen in de woonkamer van de jarige. De term slaapfeestje deugt eigenlijk niet, noem het maar een wakkerblijf-feestje. Om half 2 inslapen en om 7 uur allemaal weer wakker. Moderne tijden.

Geen opmerkingen: