maandag 5 december 2011

HET 'HEERLIJK AVONDJE' IS GEKOMEN

Tussen de hagelbuien door toog ondergetekende vanmiddag even naar Winkelcentrum Beijum voor bepaalde boodschappen. Overdreven druk in Albert Heijn was het niet, wel stond een dikke rij wachtenden voor de kassa's in de drogisterij. Niet omdat het daar weer wel zo druk was, het duurde gewoon allemaal wat langer omdat artikelen in pakpapier gewikkeld moesten worden. In de rij voor de kassa van AH zag ik deze Zwarte Piet staan. Ik vroeg haar, meisje, of ik wel een foto van haar mocht maken. Naast haar stond haar vriendje met een mooie getinte huidskleur. Opeens schoot me de discussie over racisme en Zwarte Piet te binnen en ik vroeg het vriendje of hij Zwarte Piet ook een racistische uitbeelding vindt. Nee, dat vond hij niet: "Ik denk dat mensen die nog niet zo lang in Nederland zijn er misschien last van hebben. Ik heb er geen problemen mee, en mijn vader ook niet."
Eerlijk gezegd, ik snap de discussie ook niet zo. Wat een toonbeeld van onschuld voor kinderen, Sinterklaas en Zwarte Piet. Het zou mooi zijn als sommige  mensen met een kleurtje (en ook sommige blanken) niet zo zouden gaan zitten jammeren om zoveel onschuld. Straks gaan alle baarddragenden zich nog beklagen omdat ze zich voor aap gezet voelen door een Sinterklaas met witte baard. Vorig jaar was ik bij een Sinterklaasviering in Ambiënte, geen Antilliaan die er liep te soezen over de Zwarte Pieten die er ook rondliepen. Problemen kun je creëren, volgens mij zijn kinderen gek op Zwarte Piet, alle kinderen die ik spreek willen later Zwarte Piet worden. Liever dan Sinterklaas te worden. Maar goed, er zijn niet alleen Zwarte Pieten maar ook Zeur Pieten.
Kijk toch eens naar deze foto, is dit nou een racistische uiting van dit meisje? Kom op Zeur Pieten, willen jullie het onschuldige Sinterklaasfeest niet zo zwart maken?

Geen opmerkingen: