donderdag 15 december 2011

HUIS SCHIZOFRENE MAN DICHTGETIMMERD

Gisteren werd een huis bij Plein Oost ontruimd en dichtgetimmerd. Begin oktober zorgde een psychotische man vanuit dit huis voor veel overlast. Lees ook nog even hier. (Het huis staat niet aan de Claremaheerd zoals abusievelijk werd gesuggereerd, maar om de hoek) Een omwonende begon in oktober zelfs met een buurmanblog om de overlastperikelen met anderen te kunnen delen. Lees hier.
Gistermiddag reed ondergetekende via de Claremaheerd Plein Oost op en zag dat de ontruiming van het huis van 'de psychotische buurman' in volle gang was. Navraag bij de buren maakte duidelijk dat de bewuste man eergisteren een rechtszaak heeft verloren die door woningbouwvereniging De Huismeesters was aangespannen. Het huis werd met onmiddellijke ingang ontruimd.
Er is het nodige te doen over psychiatrische patiënten. Een paar niet zo heel erg snuggere figuren in Den Haag hebben het plan opgevat om fors op deze doelgroep te gaan bezuinigen. De politici die dit plan hebben uitgedokterd zou je kunnen vergelijken met een stelletje junkies. De kortetermijnbehoefte van geld bezuinigen moet bevredigd worden. De junkiepolitici kijken niet verder dan hun neus lang is, de rekening voor dit beleid zal naar verwachting veel en veel hoger komen te liggen. Overlast op straat en in de buurt, overvallen en excessief geweld zijn aannemelijke consequenties voor dit wanbeleid waarmee de kwetsbaren in de maatschappij geconfronteerd zullen gaan worden. Niet alleen kwestbare patienten worden gepakt, zo'n 9000 mensen mogen volgend jaar een uitkering aan gaan vragen.
Zeker 9000 mensen in de geestelijke gezondheidszorg gaan volgend jaar hun baan kwijtraken. Dat zei Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, donderdag. ,,Dit massaontslag is een direct gevolg van de kabinetsbezuiniging van 600 miljoen’’, aldus Barth. Het zijn volgens haar vooral zzp-ers en mensen met een flexcontract die hun werk verliezen, verwacht de voorzitter. http://www.dvhn.nl/
Update 17.51 uur. Bezuinigen en zorg in de GGZ? Kijk even hier bij NOS.nl

12 opmerkingen:

Karin zei

Het is wel Claremaheerd hoor Johan ;)
Wij buren hadden het liefst gezien dat de buurman voor langere tijd opgenomen en behandeld zou worden net als voorgaande keren, helaas voor hem en ons faalde de hulpverlening.
Psychiatrie zei hij hoort hier niet hij is verslaafd, verslavingszorg zei hij is psychotisch en hoort in de psychiatrie ondertussen hadden wij bewoners en de politie ons handen vol aan hem helaas was de buurman zelf ook niet gemotiveerd (genoeg) en door de vele overlast uiteindelijk nu uit zijn huis gezet.

Henriëtte zei

'Amen' op je stuk over psychiatrisch patiënten! Het is bizar wat er gebeurt.

Misschien is het een idee om de heren en dames bezuinigings-politici allemaal eens een maandje te laten ruilen met het hoofd en het leven van iemand met een psychische ziekte.

Anoniem zei

Wat wil je nou dan. Bij een kutorganisatie als Lentis opgenomen zijn of lekker op straat zwerven? Hey man!

Anoniem zei

Goed gezegd Johan,
verkeerde bezuinigingen:(

Anoniem zei

pgb tarief Ik kon zo de originele tabel voor GGZ clienten niet vinden. Maar die is er ook. Dit zijn dus de bedragen bij een PGB (persoons gebonden budget) dus zorg jezelf nog voor huur etc. Je ziet ook tijdelijk verblijf staan € 99,00 per dag, dat is voor eten en huur. Vervolgens komt er bij een GGZ client vaak nog een bedrag voor behandeling overheen.

Die laatste wordt op bezuinigt.

Anoniem zei

130 op de snelweg rijen vinden ze belangrijker dan zieke mensenin nood

Geertje zei

Ik ben geschokt door alle instanties die ervoor gezorgd hebben dat dit is gebeurd. De buurman heeft nu 's nachts opvang en loopt in deze kou verder buiten rond, in wie weet wat voor toestand. Hij is net opgenomen geweest en dan is hij altijd onrustig. Misschien gebruikt hij weer drugs. Maar in ieder geval is hij volledig in de war omdat zijn enige zekerheid, zijn huis, hem ontnomen is. Al zijn spullen zijn in containers gegooid, hij heeft helemaal niks meer. Dit is geen manier van doen. Rekening houden met de buurtbewoners oké (hij was trouwens heus geen gevaar!) maar iemand dan volledig kapot maken, nee! Ik ben hier echt heel boos over en ik hoop dat we nog kunnen achterhalen waar hij is en hoe we hem kunnen helpen.
Ongeruste buurvrouw

Anoniem zei

Zag meneer vanmiddag in de bus zitten...zielig en in de war...met een tasje vol met kleren....
dit moet toch niet kunnen????

Anoniem zei

Dus het ligt nu aan dit kabinet ? hou toch op zeg.... hoelang heeft deze man dit probleem nu al ?en wie heeft er ooit iets aan gedaan ? linkse zalfjes ? nee dus ! wacht een jaartje en wie weet staat deze man weer gewoon in de maatschappij op zijn eigen manier !

Geertje zei

Buurman is gisteren gelukkig bij ons langs geweest. Het gaat redelijk met hem. 's Nachts heeft hij een plek om te slapen, overdag gaat hij naar dagbesteding.
Hij is zelf ook ontzet dat hij op deze manier uit zijn huis gezet is, hij heeft amper de tijd gehad om persoonlijke dingen mee te nemen.
Ik kan dit echt geen oplossing noemen. Als je hem zo ziet zittend, trillend, in de war, dan snap ik degenen die hem dit hebben aangedaan niet.
Hulp was geweest hem een ultimatum geven, een datum dat hij uit huis moest. En dan samen zoeken naar een goede woonplek waar hij begeleid zelfstandig kan wonen.
Maar nee, buren met een kort lontje worden serieuzer genomen. Echt schokkend.

Geertje zei

En trouwens, laatste anoniem, als jij nou je mening vormt nadat je de man zelf gesproken hebt. Hoe iemand er ook aan toe is, wat voor stoornis of verslaving hij ook heeft, je kan niemand zomaar op straat zetten.

Anoniem zei

Dank je wel voor de informatie Geertje, over hoe het met hem gaat. Ik vond het vreemd dat je wel geld van hem leent en dan vervolgens hem dit aandoet.
Ik denk dat buren die veel met de wijkagenten twitteren serieuzer genomen worden.
Hoe kan een wijkagent dan nog objectief denken?
Je hebt met een partij al een band.