maandag 2 april 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (91)Binden of ontbinden?
Je weet wel, het gezegde: ‘vrienden kan je kiezen en familie heb je.’
Iedereen heeft verschillende soorten vrienden, waar je ook weer verschillende activiteiten meedoet. Met de één dit en met de ander dat. Je vrienden hoeven ook geen vrienden van elkaar te zijn. Jij hebt je vrienden en ook zij hebben hun vrienden.
Het hoeft niet één grote kliek te zijn.
Soms is het echter wel eens nodig om te gaan ontvrienden.


Heb je ooit gehoord van ontfamilieën? Volgens mij staat het woord niet eens in het woordenboek. Zelfs op Google kan ik het niet vinden. Ik bedoel er hetzelfde mee als ontvrienden…
Iedere lezer van deze column, zal wel een familielid hebben die betere zuigkracht heeft dan de best geteste stofzuiger uit de consumentengids.
In zowel een familieband of vriendschapsband is er een binding nodig. Ik vraag mij af wanneer je je teveel gaat aanpassen aan de ander, wat dat dan doet met je gevoelens en gedachten? Samen bewandelen we met elkaar een pad. Een pad met hier en daar een afslag. Dit pad is echter een levensproces en zal de nodige ups en downs bevatten. Het is geven en nemen op je pad. Echter als jij je daarin teveel aanpast voor een ander, is het een kunst om dicht bij jezelf te blijven. Aanpassen is iets wat je uit jezelf al vaak doet. Noem het maar sociaal opgevoed zijn. Pas alleen op als je bij de volgende vraagstellingen beseft dat dit voor het grootste gedeelte op jouw slaat:
Je past je vaak aan iets of iemand aan.
Je vraagt je vervolgens af waar je het voor doet.
Doe je het nu voor een ander of voor jezelf? Misschien zelfs wel alleen voor de lieve vrede.
Vind je het eigenlijk wel leuk om jezelf aan te passen?
Kost het je energie om jezelf aan te passen?
Levert het uiteindelijk ook nog iets op?
Ik ben benieuwd wat je nu denkt…laat je een reactie achter?
Als je je aangesproken voelt en er verder over na hebt gedacht… Waar kies je dan voor? Kies je er dan voor deze binding met die familie of vriend te ontbinden en je eigen pad verder te volgen of probeer je door je altijd te blijven aanpassen de binding te behouden? Niets is onmogelijk, op elk pad kun je een afslag maken en dan toch weer terugkomen in de richting die jou de meeste energie oplevert. Zonder energie functioneren we niet goed! Net zoals die best geteste stofzuiger niet zonder stroom werkt…
Af en toe moeten we ons zelf opladen! Hoe doe jij dat in verbinding met je familie en/of vrienden?
2018©Vlindertje73
Inspiratiebron: http://mooibenik.nl/

Geen opmerkingen: