zondag 22 april 2018

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (72)


In het voorjaar kun je als natuurliefhebber niet om de kruidentuin bij stadsboerderij de Wiershoeck heen.

Een van de leukste en rustigste plekjes in de wijk waar je even kunt zitten. En het begint er steeds lekkerder te ruiken door vanuit de kleigrond opkomende kruiden.

Foto's zijn vanmiddag gemaakt. Een mevrouw zat lekker op een bankje van de zon te genieten, kopje thee erbij.

Vlakbij haar groeit daslook, zie afbeelding links.
Daslook is vooral goed voor de spijsvertering. Het plantje geneest ziekten die met de spijsvertering te maken hebben. Het is antiseptisch (ontsmettend) voor de darmen en harmoniseert de darmflora. Flatulentie, dyspepsie, wormen, dysbiose(verstoorde darmflora), meteorisme oftewel opgeblazen gevoel en anorexia worden tegen gegaan door het eten van de verse groente. Er wordt moedertinctuur gemaakt van verse daslook maar het is net zo goed of beter om verse daslook door het eten te doen. Er zitten allerlei mineralen in daslook zoals zwavel, ijzermangaanmagnesium en jodium. Zwavel is het mineraal dat zorgt voor de ontsmettende werking van daslook.

Even verderop staat een met stenen omgrensd perkje waarbinnen citroenmelisse groeit, zie afbeelding rechts. Voor de nodige rust:
Zowel in thee- als in tinctuurvorm wordt aan citroenmelisse een anti-stress- en anti-slapeloosheidseffect toegeschreven.

Het voorjaar jubelt erover en de natuur geeft royaal.

Geen opmerkingen: