maandag 23 april 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (94)


Negeren is respectloos!

Dat je niet in een ander zijn of haar hoofd kan kijken is iets wat mij bezighoud. Het feit dat als je vraagt naar hoe of wat en je een antwoordt krijgt waarvan je bij jezelf al denkt, hmm dubieus zeg! Nee, daar schieten we niets mee op toch?

Sinds we weten dat de waarheid is wat we willen geloven, is liegen een stuk gemakkelijker geworden. Met liegen creëer je twee waarheden, alleen welke van de twee is waar? Je weet het niet en misschien kom je het wel nooit te weten…
Is het dan eigenlijk niet jammer dat je nooit weet van een ander wat diegene nou werkelijk denkt in zijn of haar hoofd? Het ene wordt gezegd, terwijl het ander wordt gedacht. Het spoort vaak niet met elkaar. Waarom zou men dat doen? Je kan toch gewoon eerlijk zeggen tegen een ander zeggen wat of je denkt. Wat je dus wérkelijk in je hoofd denkt.

Het één denken en het ander zeggen kan natuurlijk ook zijn om een ander te sparen. Het komt vast bij iedereen wel eens voor dat je wat anders zegt, dan dat je denkt. Een leugentje om bestwil… Toch blijf ik erbij dat de waarheid vertellen vaak de beste oplossing is. Eerlijkheid duurt het langst. Gewoon eerlijk zijn…! Zeggen wat je te zeggen hebt. Misschien is het niet zo eenvoudig als dat het er hier staat. Iets kan in de weg staan en wie weet wordt het zo zwaar gemaakt, dat het als een last op je schouders hangt. Misschien lijkt het probleem groter dan het in werkelijkheid is. Zoek je de juiste woorden en vind je dat moeilijk... Ga dan toch het gesprek aan. Jij kan het anders zien, dan de ander die niet weet wat jij denkt. Dat kan allemaal, maar praat met elkaar. Hoe moeilijk kan het zijn? 

En als men er helemaal niet meer uitkomt, dan ontstaat het negeren. Negeren is respectloos en gevoelloos. Het maakt de ander meestal sprakeloos en zal er dan ook weinig van begrijpen. Het kan de binding die je hebt of had met een ander compleet verstoren, als de andere persoon niet open staat voor eerlijkheid. Het kan soms ook zo zijn dat bepaalde mensen verantwoordelijkheden, werkzaamheden en/of verplichtingen ontlopen en door deze te negeren (denken) er onderuit te kunnen komen. 

Ik vind negeren dan ook een reactie van je laten kennen en kan daar geen respect voor opbrengen. Het vertrouwen in elkaar krijgt ook een flinke deuk. Vriendschappen gaan ervan naar de gallemiezen. Ik hoor het de laatste tijd steeds vaker om mij heen gebeuren. Zó zonde. Een binding waar je samen jaren aan hebt gewerkt, in één klap weg. 
Verbijsterd hoor ik die verhalen aan en denk dat ik dan maar blij moet zijn met een handje vol vrienden, die wél eerlijk zijn en de waarheid durven te zeggen. En ja, de waarheid kan hard zijn. Even slikken, adem halen, tot tien tellen en weer doorgaan… Met elkaar wel te verstaan op een respectvolle manier.

Negeren is eigenlijk gewoon onbeschoft. Wat vind jij?

2018©Vlindertje73
WEBSITE

Geen opmerkingen: