vrijdag 20 september 2019

"EEN ROETVEEGPIET IS DISCRIMINEREND"

In de nog goede en onschuldige tijd.....Winkelcentrum Beijum....

"Wat vind jij daar nou van? In Beijum spelen meestal gekleurde mensen Zwarte Piet. Die worden toch gediscrimineerd als de knechten van Sinterklaas alleen nog maar uit Roetveegpieten mogen bestaan?
Hoe kun je een bruin of zwart mens nou met zwarte roetvegen uitdossen?" 

Scherpe lezeres.

Ze heeft een sterk punt, roetveegpieten kunnen toch alleen door blanke mensen gespeeld worden? Hoe kun je nou zwarte vegen op een zwart gezicht aanbrengen?

Pardon Antilliaanse en Surinaamse Zwarte Pieten met een staat van dienst in Beijum, jullie mogen met pensioen.

Ja mensen, het is weer zover, de meest kolderieke en zwakzinnige discussie in de Nederlandse geschiedenis barst weer los.
Jullie kunnen geen Zwarte Piet meer spelen

Vroeger werd iemand met rood haar wel eens voor rooie boeskool uitgescholden, iemand met een bril op voor schele. Stel je hebt een donkere huidskleur en iemand roept 'Hé Zwarte Piet' naar je.
Is het geen kwestie van weerbaarheid ontwikkelen?

Vijf jaar geleden stond Beijum landelijk in het nieuws omdat het kinderfeest in verband met de veiligheid werd afgeblazen. Zie nog eens dit bericht en lees vooral ook de heftige reacties.

Een jaar later maakte Sinterklaas de kinderen op Plein Oost wijs dat er geen Zwarte Pieten waren omdat ze allemaal de griep hadden. Hij kwam moederziel alleen
Maar bijna tegelijkertijd, een paar dagen later, kwam Sinterklaas mét Zwarte Pieten in Winkelcentrum Beijum op bezoek. Niks geen flauwekul over onveiligheid, de meeste Pieten waren zelfs van buitenlandse origine, met een donkere huidskleur.

Twee jaar geleden was er voor het eerst maar een intocht, in plaats van de traditionele twee (Buurthuizen én Winkelcentrum). Er zou geen geld voor zijn...

En kwamen op de intocht van de Goedheiligman gekleurde Pieten mee naar Winkelcentrum Beijum. Zie dit bericht en bekijk vooral ook de video waarop te zien en te horen valt dat volwassenen deze verandering maar niks vinden.

Twaalf jaar geleden signaleerde ondergetekende via Beijumnieuws reeds dat Zwarte Piet aan het verdwijnen was, zie nog eens dit bericht

Beijumer Erik Knollema bekeek Zwarte Piet drie jaar geleden door zijn kinderbril.
 Een Beijumse schreef een column over deze discussie, ze wilde anoniem blijven...
Zwarte Piet heette vroeger Sjaaksjoer
Waarom zwartepieten slachtoffertypes over Zwarte Piet?

De zelfverklaarde Trotse Neger van Beijum veegt de vloer aan met mensen die Zwarte Piet racistisch vinden, zie nog eens dit bericht plus videoZwarte Piet?  Leuk! Aldus deze zwarte Beijumer.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een gezochte, opruiende kolder weer. Ook iemand met een donkere huidskleur kan roetvegen op zijn huid hebben van het door de schoorsteen glijden. Niet zo moeilijk doen hoor!

Han zei

Misschien dat het beter is om die hele discussie te laten rusten....ik prijs de dag waarop we gestopt zullen zijn met het ons ergeren aan zwarte, roetveeg of anderszins gekleurde Pieten. Dit is het enige wat ik er over kwijt wil: stop de Zwarte Piet-discussie!!

Anoniem zei

Het verdwijnen van deze karikatuur is een schoolvoorbeeld van progressie die je niet tegen houdt. Over anderhalve generatie wordt er gegenereerd gelachen wanneer ter sprake wordt gebracht dat er destijds zo moeilijk over werd gedaan.

Anonymus zei

Ach ja als je het vanaf dat punt gaat bekijken, dan is het christelijke geloof ook taboe. gezien de slavenhandel, vervolging en massa genocide. Maar daar hoor je nooit iemand over, en dan die gekleurde pieten... Ooit er aan gedacht dat een rode Piet discriminerend kan zijn voor iemand met indiaanse afkomst...?of dat een hele Piet discriminerend kan zijn voor een Chinees? Waarom deze reactie..? Juist omdat deze discussie over discriminatie gaat en dan zijn andere kleuren die andere bevolkingsgroepen discrimineren wel toegestaan beetje hypocriet niet..? Dus mensen ophouden met janken

Henk Kamminga zei

Ja, ik begrijp die weerstand tegen Smeerkees Piet wel. En het roept steeds weer emotionele reacties op, want Sinterklaas en Zwarte Piet (dus geen Roetpiet) behoren tot onze schaarse tradities. De meerderheid pikt het niet dat onze Hollandse tradities worden afgepakt. Gelukkig blijven Limburg, Brabant en Friesland vasthouden aan de traditionele Piet. Als wij ons cultureel erfgoed zo gemakkelijk laten afpakken, sneuvelt straks ook het kerstfeest. Kijk in landen als België en Duitsland, waar al flink wordt gediscussieerd over dit christelijke feest. In de afgelopen jaren zijn al heel wat kerstbomen in winkelcentra in brand gestoken (vooral in België). Het zijn met name de islamieten die zich storen aan het Kerst. Uiteraard wil ik niet iedereen over één kam scheren.