zondag 22 september 2019

EVEN NAAR APPELBERGEN...(Met of zonder streepje op de e)


Zelden een mooiere zondagmiddag bijna eind september meegemaakt.
Veel lezers zullen dit kunnen beamen.
Nou ja, bij nader inzien, vergis je niet...ook in oktober kan het nog volop zomer zijn. Zie nog maar eens dit bericht van half oktober vorig jaar

Wat doe je tijdens een vrij weekend als je in Beijum woont en de natuur wil opzoeken? Het Kardingerpark ligt voor de hand. Het Lauwersmeergebied zou ook nog kunnen. De Onlanden tussen Stad en Roden? Hemelriekje?

De keuze viel vandaag op Appèlbergen, bij Glimmen.

Oei, die klemtoon op de e....moet het geen Appelbergen zijn? Daar zit een gevoelig verhaal achter....iets met WO2, zie Wikipedia De klemtoon had eigenlijk op de A moeten liggen, maar Groningers maakten de eerste e dominant.

Hoe ga je van Beijum naar dit mooie gebied op de grens van noord Drenthe en de Stad.

Fietsen kan, maar dan moet je de hele Stad door. Dus de auto gepakt, shame on me.

Twintig minuten, dan ben je er.

Over het schitterende Paviljoen in Appel- of Appèlbergen ....staat ook nog het nodige op genoemde Wiki-pagina. Lekkere koffie, goede gebak, vriendelijke bediening.

Foto boven, ideaal voor honden en hun baasjes.

Terug naar Beijum, ter hoogte van de afslag van de nog steeds Groenste wijk van Groningen straalde de zomersfeer deze blogger tegemoet.

Zie foto rechts. Een auto met aanhanger en met daar weer een plezierboot op. Rechtsvoor een auto met open dak...op weg naar Beijum.

Het was een stralende zondag. Maar wat een geschiedenis in Appel of Appèlbergen. Zelfde Wiki-pagina

In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers in Appelbergen 34 mensen heimelijk begraven, nadat ze hen ter vergelding hadden gefusilleerd. Van de 34 mensen zijn 15 nooit teruggevonden. Tussen 1949 en 2004 zijn diverse pogingen gedaan om deze 15 slachtoffers te vinden, zonder resultaat. In 2004 is in de nabije omgeving van de plek waar de slachtoffers zich vermoedelijk bevinden een monument geplaatst. 


Geen opmerkingen: