maandag 4 november 2019

COLUMN UIT LEWENBORG (161)


Warm blijven in de winter.
Het gebruik van houtkachels wordt door Groningen ontmoedigt en daar schrik ik dan toch wel even van, want het gasgebruik moet ook al drastisch naar beneden.
Wat wil je nu dan eigenlijk? 

Als ik dan lees dat pellet kachels weer moeten worden aangemoedigd denk ik; die zijn niet wijs. Een pellet is gemaakt van hout. Wat is het verschil? Een héél klein beetje fijnstof volgens de geleerden.
De aardbevingen in de provincie Groningen zijn nog niet uit de lucht. Laten we meer gas gaan winnen uit de zee, dit voorkomt landelijke aardbevingen.
Alleen de dieren die in zee leven worden hier vast niet gelukkig van. Als er een aardbeving onder water plaatsvindt dan veroorzaakt dit enorme golven op zee. Niet echt een super goede oplossing lijkt mij als je daar als zeehond pup je moeder door verliest. Zo krijgen we aangespoelde huilers, waar snel de opvang mee vol zal zitten.

Zo zit er aan alles een voordeel en nadeel. Wat weegt het zwaarst is dan de vraag…
Zo’n vijfentwintig jaar geleden toen ik nog op de binnenvaart actief was, gingen we bij een kennis op een klein scheepje (spits) die helemaal onderin Frankrijk kon komen koffie drinken. Een gezellig ingerichte stuurhut waar een petroleumkacheltje de kleine ruimte moest verwarmen. Nou, ik kan je vertellen dat ik na zo’n vijftien minuten een knallende koppijn voelde opkomen, wat ik ook benoemde en vijf minuten later lag ik languit gestrekt op de vloer. Flauwgevallen dus. Waarschijnlijk door een slechte ventilatie, maar hoe konden die mensen daar dan in leven? Want ook hun woninkje werd op deze manier verwarmd.

Jaren later kwam ik op de passagiersvaart en daar stookten we met diesel. De diesel werd uit de grote tank gepompt naar het tankje van de kachel. Als je dit vergat zat je in de kou. Op een dag in de winter toen we lagen te wachten dat het vaarseizoen weer zou beginnen, was de diesel op. O shitterdeshit, wat had ik ’t koud zeg… Er was even geen cent te makken en de olieboer werkte niet mee, hoe ik ook aan het piepen was. Nee, hij deed niets op krediet. Toen waren we aangewezen op elektrische kacheltjes, nou, ik had er drie om mij heen staan en werkelijk het was en bleef koud. Het douchen was ook een drama, eerst water koken en in emmers doen, dan koud water erbij. Twee emmers gebruiken, want het water raakte langzamerhand ook een beetje op.

Hoe ziet “Platform Houtrook en Gezondheid” het eigenlijk voor zich, vraag ik me af. Moeten we met z’n allen aan de elektrische kachels? Of gewoon driedubbele lagen kleding aan? Of een huis vol kaarsen aansteken? (pas op, brandgevaar) en de geur die eraf komt is vast en zeker niet goed voor onze gezondheid. Hebben we dat weer.

Wat blijft er nog over om in de winter warm te blijven dan? Heel vroeg naar bed, een grote hond aanschaffen waar je dicht tegenaan kan kruipen bij gebrek aan een partner. Ooit was ik blij met mijn rottweiler toen het -11 graden vroor en de kachel het niet deed op een oud schip wat ik naar de sloop moest varen. Met al mijn kleren aan onder drie vervallen oude stoffige wollendekens en de rottweiler tegen mijn buik en benen aan was het toch nog redelijk te doen. Moet we nu echt terug naar die winterse ontberingen?

Zo stil aan begin ik dat wél te denken door dat gedoe over het opkomende verbod van houtkachels, terwijl ze zó heerlijk ruiken. Ik krijg dan juist altijd zo’n zin in warme chocolademelk met een scheut rum en een flinke toef slagroom erop.
U ook?

2019©Vlindertje73

Geen opmerkingen: