zondag 11 april 2021

DE VOGEL VAN DE WEEK IN BEIJUM (6)

 Zie je iets wits door de lucht vliegen, dan is het een "meeuw" of "zeemeeuw". 

Maar een "meeuw" bestaat niet als soort. Er zijn wel 20 verschillende meeuwen-soorten.

Elke soort heeft uiteraard weer kenmerken, die de soort onderscheid van een ander.

Het determineren (vaststellen van de soort op basis van kenmerken) is bij meeuwen een flinke klus. 

Een zilvermeeuw bijvoorbeeld, is pas in het 4e levensjaar volwassen. Tot het “volwassen” verenkleed, wisselt de vogel elk jaar tussen zomer- en winterkleed, waarbij telkens weer een aantal veren worden vervangen (rui). Dus ook daarin kun je variatie aantreffen. Elke jaar ziet de vogel er weer anders uit.

De mensen die al wat gelezen hebben over meeuwen, zullen termen voorbij zien komen van 1kj, 2kj of 3kj. Dit staat voor kalenderjaar. Is een vogel geboren in 2019 (zomer) dan zal die tot 31-december dat jaar een 1kj vogel zijn. Vanaf 1-1-2020 is dit dan een 2kj vogel.

Ik ben zelf op het gebied van meeuwen nog een beginner, maar begin langzaam de verschillen te zien. Ik ga de 5 soorten (die ik in de wijk gezien heb) proberen te beschrijven.

Foto 1: De kokmeeuw

Ik denk dat dit wel de bekendste meeuw is. Het is 1 van de kleinere meeuwen soorten. Maar ook bij deze soort zijn er een paar variaties in kleed. In de zomer zijn deze meeuwen heel herkenbaar aan de chocolade-bruine kop en de zwarte punten op de vleugels. (Deze is wel te verwarren met de zwartkopmeeuw die een geheel bruine kop heeft, en witte vleugelpunten). Volgen jullie het nog? 😊

In de winter is de kop niet meer bruin, maar wit met een herkenbaar vlekje net achter het oog. De 1kj vogels hebben nog wat bruine veren op de vleugels.

Foto 2: De zilvermeeuw

Dit is een flinke vogel. Deze zie je ook veel in de wijk, vooral in de lucht. In de winter zie je veel jonge vogels met vooral bruine veren. Hoe lichter, des te ouder ze zijn. Zie ook de tekeningen van de zilvermeeuw in de opmerkingen.

Een zilvermeeuw is makkelijk te herkennen aan de roze poten, flink formaat en gele iris (bij volwassen vogels). De jonge vogels hebben nog lang een donkere iris, om het gemakkelijk te maken :O.
Het zijn ook rovers. Ze zijn groot en moeten dus ook veel eten. Vaak genoeg pakken ze een jonge vogel of een ander klein dier.

Foto 3: De kleine Mantelmeeuw

De kleine mantelmeeuw is iets kleiner dan de zilvermeeuw. Hij lijkt qua zomerkleed op de zilvermeeuw, maar is iets donkerder op de vleugels. Het grootste verschil zit in de pootkleur, die is geel. Dus dat maakt al een duidelijk onderscheid. Maar de jonge(re) vogels hebben weer roze poten zoals de zilvermeeuw. Dan is het echt taak het verenpatroon en de kleur te vergelijken met een goede gids. En dat is best lastig.

Foto 4: De Britse kleine Mantelmeeuw

Deze heb ik vorig jaar op het veld voor ons huis zien zitten. Nu zul je denken; dat is toch een “gewone” kleine mantelmeeuw?. Nee dus. Ik had de gids erbij gehaald, en zag dat de kleine mantelmeeuw in de winter nooit een grijze kop heeft. De Britse variant (graeslii) heeft dit wel. Via waarneming.nl is dit ook bevestigd. Dus ja, weer een nieuwe soort erbij in Beijum.

Op de foto zie je ook mooi een kokmeeuw in winterkleed. Daar zie je mooi het stipje achter het oog.

Foto 5: De Grote Mantelmeeuw

Dit is de grootste meeuwensoort ter wereld. Nu denk je misschien; “maar een albatros dan?” Nou, dat is geen meeuwen soort 😊

Het is eigenlijk een kustvogel en is veel te vinden langs de Noordzee. Maar af en toe zie je ze ook het binnenland intrekken. Maar in de wijk zijn ze niet vaak. Het was ook toeval dat er 2 aan de vijver zaten.

De naam danken ze aan de donkere, bijna zwarte vleugels. Het zijn flinke vogels die ook grote prooien kunnen pakken. Ik zag foto’s van Mar Tine waar mantelmeeuwen een jonge haas te pakken hadden. Ook in de winter houden ze de donkere vleugelveren.

Foto 6: de Stormmeeuw

Sommige herkennen de plek misschien wel waar deze foto genomen is. Deze vogel zat boven op de hooiberg van Boerderijum. Ook deze meeuw is niet zo groot. Ook deze lijk wat op de zilvermeeuw qua kleur. Maar deze heeft een veel kleinere en kortere snavel. Maar ook de ogen zijn geheel donker en deze combinatie zijn goede kenmerken voor deze soort.

Dus als je weer iets wits ziet vliegen, dnek dan niet dat het een "meeuw" is, maar probeer maar eens uit te zoeken welke soort het is.

Heb je een vraag over vogels, of heb je een mooie foto in de wijk gemaakt, meld je dan ook aan bij de Facebookpagina Vogels in en rond Beijum.

Foto's + tekst:  Gert-Jan van Veen

Geen opmerkingen: