dinsdag 20 april 2021

UIT DE OUDE DOOS (510)

 

Geen idee waar ze allemaal stonden in Beijum, het is ook ruim dertig jaar geleden, en deze latere Beijumblogger woonde destijds nog eerst in de Oosterpoort-buurt (Lodewijkstraat, 1982-1984), en later in de nabij gelegen Herewegbuurt (Waterloolaan, 1984-1986). Het sociaaldemocratische tijdperk in Stad, zo zou je het mogen noemen. Het verkeerscirulatieplan, de premie A-woningen. Het 'gewone volk' moest verheven worden en mee kunnen doen.

Terzijde, zijn alle doelen niet behaald en betekent dit derhalve niet het einde van bijvoorbeeld de Partij van de Arbeid?

Wie zal het zeggen.

Tijdens de beginjaren van de wijk Beijum konden 'arbeidersgezinnen' profiteren van het aanbod om een Premie A woning te klopen. Vast ook buiten de wijk, maar even op Beijum concentreren.

Een Beijumse uit de Froukemaheerd gaat na ruim 35 jaar uit de wijk verhuizen. Woning destijds gekocht voor ca 140.00 gulden. Staat momenteel te koop voor 219.000 euro (is al over de vraagprijs heen geboden). 

Zie afbeeldingen uit haar koopcontract. Wat en idylische buurt toch, zie afbeelding links. Romantisch bijna, wie wil(de) daar nou niet wonen?

De link even kwijt, maar ergens op internet: 

De subsidieregeling dateert uit de jaren 80 van de vorige eeuw. De premie-A-koopwoningen waren bedoeld voor mensen met lage inkomens, meestal starters. De woning mocht toen maximaal 140.000 gulden kosten en de koper mocht niet meer dan 30.800 gulden per jaar verdienen. ... Vervolgens ging daar jaarlijks 500 gulden vanaf.

5 opmerkingen:

Han Borg zei

Ja, dat was destijds veel huis voor relatief weinig geld. MAAR! Fl. 140.000 staat gelijk aan € 63.500 (€ 1 = fl. 2.20)) maar je moet er dan nog wel veertig (!) jaar geldontwaarding bij optellen om een huis uit 1981 een realistische prijs in 2021 te geven. Gesteld dat die inflatie op 2% per jaar uitkomt, dan ga je toch al aardig in de richting van de € 200.000, vermoed ik. Echte rekenaars weten vast een meer exacte som te maken. En dat is toch al bijna de vraagprijs van € 219.000 voor die woning aan de Froukemaheerd.

Han Borg zei

P.S.: nog even zelf op een kladje zitten rekenen. Een bedrag van € 63.500 in 1981 en 2 % inflatie per jaar betekent een waarde van € 135.400 in 2021. Met een vraagprijs van € 219.000 (en een hoger bod) is er dus toch nog veel winst gemaakt. Ter correctie...

Jan zei

Mensen die dertig jaar geleden een woning in Beijum hebben gekocht hebben na verkoop bijna gratis gewoond. En wat fijn die duizenden euroos aan waardevermindering als gevolg van gaswinning. Heeft dhr Borg na al zijn jaren hier goed geboerd?

Chris zei

Of er sprake is van waardevermindering als gevolg van gaswinning is maar helemaal de vraag. De bevingsproblematiek geldt voor een groot gebied en ik geloof niet dat de mensen massaal uit dit gebied zijn vertrokken. Gevolg is dat er geen vraaguitval is op de woningmarkt en de prijzen dus ook op niveau zijn gebleven.

Chris zei

In aanvulling nog, de subsidies op de premiekoopwoningen werden indertijd vanuit dezelfde gasopbrengsten gefinancierd.....