zaterdag 17 april 2021

VLIEGENDE VOGELS ALS WELKOMS-KUNSTWERK JENSEMAHEERD

 De vogels van de Jensemaheerd vliegen!

In mei 2017 kregen de bewoners van de Jensemaheerd een flyer in de bus. Er was een idee geboren om weer een duidelijke markering te maken aan het begin van de heerd. De telefooncel en brievenbus die daarvoor altijd een duidelijke wegwijzer vormden waren al een poosje verdwenen.

Door Nelleke van Vliet

Een groepje enthousiaste heerdbewoners ging met het idee aan de slag en vond een kunstenaar die er iets moois van kon maken. William van de Velde, alias Kunsteboer, ontwierp een vlucht vogels waarin de initiatiefgroep de ganzen herkenden die vaak over Beijum en de heerd vliegen. over de grens van stad en land, want daar ligt de Jensemaheerd.

Vervolgens werd er contact gezocht met het Gebiedsteam-Oost van de gemeente. Zij waren bereid het project financieel te steunen. Een bescheiden, maar zéér welkome aanvulling daarop werd bijeengebracht door crowdfunding. Dat geld gaan we speciaal besteden aan verlichting van de markering.

En nu staat er een groep vogels ook die de heerd invliegt, op weg naar … de groenperken die de bewoners samen op ecologische wijze onderhouden, op weg naar … de straatbieb (tegen de zijmuur van huisnummer 120), en … op weg naar het buurtvuur, waar bewoners en mensen van buiten elkaar normaal gesproken elke maand ontmoeten.

Omdat we nog steeds gebonden zijn aan de coronamaatregelen, zijn voor de onthulling op zaterdag 1 mei alleen direct betrokkenen uitgenodigd. Maar gelukkig staat de markering er nog heel veel langer en kan iedereen op zijn/haar eigen moment komen kijken. En loop dan vooral de heerd even verder in, langs het groen, neem een kijkje bij de straatbieb of geniet even van de rust bij de vuurplaats, ook in een lock down-tijd een heerlijk plekje.

JF: Wiliam, eigenaar van het artistieke bedrijf Kunsteboer, is de geestelijk vader van het kunstwerk.

 De kunstenaar: "Vogelzwerm heb ik 20 jaren geleden bedacht toen een zwerm ganzen van mij vandaan weg vlogen.. Er zat een dichtbij, en de anderen werden steeds kleiner. Gecombineerd met de vogels die ik als klein kind tekende in de hoek van een schrift, die ik als het ware liet vliegen door de pagina's langs mijn duim te laten glijden, ben ik tot het kunstwerk gekomen.

(Foto ook van Wiliam, beeld is gisteren geplaatst)

Update 12.55 uur, Wiliam stuurde net de linker afbeelding nog.

3 opmerkingen:

Han Borg zei

Mooi, he?!

Anoniem zei

Zag het vanmiddag, echt heel mooi!

Anoniem zei

Ja, echt prachtig. :')