maandag 5 april 2021

VERHALEN VAN SASSEFRAS (31)

 Schoonheidsidealen en hun prijskaartje

 
Lang geleden leefde er in China een keizer die het mooi vond als vrouwen kleine voeten hadden. Daar konden zijn onderdanen wel wat mee, dus om hun keizer te dienen braken ze van vele jonge meisjes hun voetjes en bonden ze af, zodat als de rest van het meisje groter groeide, de voetjes mooi klein bleven. De keizer was natuurlijk wel de influencer van zijn tijd, en zo geschiedde het dat vele mensen vonden dat vrouwen met kleine voetjes mooie vrouwen waren. 

Ook na de dood van deze keizer bleven mensen geloven in dit schoonheidsideaal. Dus bleven mensen de voetjes van hun dochters mishandelen. Komt hier de uitdrukking vandaan dat wie mooi wil zijn moet pijn lijden? Wie het weet mag het zeggen. Langzaam kwamen er steeds meer mensen die hun vraagtekens zettne bij deze vorm van schoonheid, waren hun dochters echt minder mooi als ze gewoon hun gewone voeten hadden? En als het dan zo was, dat vrouwen met kleine voeten mooier waren, was dat dan de pijn die vrouwen hadden bij elke stap de ze zetten waard? En zo verdween langzaam dat schoonheidsideaal. 

Waarom vertel ik dit verhaal? Het is weer mooi weer, de kleding die we dragen wordt weer wat minder, onze benen worden weer meer zichtbaar en vanuit een  automatisme en geloof in een schoonheidsideaal, grijpen we weer naar allerlei manieren om onze benen te ontharen. Als ik me bedenk hoeveel kilo ontharing crème, scheermesjes, wax en harsrepen heb gebruikt in mijn leven schrik ik daar dus van. Afgelopen week keek ik naar een klein meisje die ergens op haar billen in het gras zat. Ze lachte, en met haar vinger en haar pretoogjes volgde ze een vlinder die om haar heen danste. Ik gun dit klein mensje dit mooie moment. We leven in een tijd waarin het slecht gaat met onze bijen en vlinders, vorig jaar is er een onderzoek geweest naar het uitsterven van hele groepen bijen. De lijkjes werden verzameld en tot pulp vermalen en onderzocht. Er werden meer dan 20 soorten gif gevonden en de conclusie was dat dat dus de sterfoorzaak was.

We vergiftigen dus onze omgeving en ons leefmilieu.
En in dit geval, waarom? Voor een schoonheidsideaal. Dus lieve mensen, ik ben niet minder sexy, ik zorg nog steeds goed voor mijzelf. Want alle aannames die we hebben bedacht over mooie gladde benen, zijn slechts woorden van de keizer. Voor mij persoonlijk vind ik het prijskaartje te hoog.

Saskia Smid

Geen opmerkingen: