Op de wachtlijst voor een nieuwe heup of knie?
Staat u op de wachtlijst voor een nieuwe knie of heup, dan heeft u misschien iets aan de volgende tips.
Een nieuwe heup of knie krijgt u niet zomaar, daar gaat al vaak een traject aan klachten, fysiotherapie en een bezoek aan de orthopeed aan vooraf. Omdat er meestal een aantal jaren overheen gaan voordat u in aanmerking komt voor de operatie, heeft u door de langdurige klachten en bewegingsbeperkingen vaak een totaal verkeerd looppatroon aan geleerd. Dit is vaak een van de grootste problemen in het revalidatieproces.
Tip 1. Om u goed voor te bereiden op de operatie gebeurt het al wel dat de orthopeed u van te voren een keer naar de fysiotherapeut stuurt, die u al wat kan voorbereiden op hoe u met krukken moet lopen en welke oefeningen u na de operatie moet doen. Helaas is dit nog niet standaard, maar als u dat fijn vindt kunt u dit ook zelf regelen, u mag zelf een afspraak bij de fysiotherapeut maken. Door de pijn en het slechte looppatroon heeft bijna iedereen krachtsverlies in bil-, heup-, knie- en kuitspieren, en dat kunt u ook al van te voren trainen, je ziet vaak dat mensen hierdoor ook beter door de operatie heen komen.
Tip 2.Wordt u opgenomen voor een operatie, dan mag u vaak dezelfde of de dag erna uit bed en even met krukken lopen. Zijn er geen complicaties, u kunt een stukje op de gang lopen en u weet hoe u de trap op- en af- moet lopen, dan mag u naar huis. Het is de bedoeling dat u dan een verwijzing mee krijgt voor een fysiotherapeut bij u in de buurt. Het is handig om te weten dat u die nodig heeft, een telefoontje van de fysiotherapeut uit het ziekenhuis is niet voldoende. U moet er anders desnoods zelf even om vragen.
Tip 3.Meestal wordt er vanuit ziekenhuis wel geadviseerd om een ziekenhuisbed in de kamer te plaatsen. Dit bed is handig omdat je dan tussendoor even kan gaan liggen en dat doet u sneller beneden in de kamer en u blijft wel onderdeel van het gezin.Bent u redelijk op leeftijd en alleenstaand, dan wordt u ook wel voor 6 week revalidatie ergens opgenomen.
Tip 4.Thuisgekomen kunt U zelf de fysiotherapeut bellen voor een aan huis bezoek; hij of zij komt bij u langs, kijkt even naar de situatie in huis, de toilet, uw trap en bed en natuurlijk hoe of u zich redt met de krukken en opstaan uit stoel en bed. U moet 6 week met krukken lopen, soms mag u in huis later met 1 kruk, maar dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Het soort operatie bepaalt wat u mag doen gedurende die 6 weken na de operatie, sommigen mogen niet bukken( sokken en schoenen aandoen), anderen niet hun been naar binnen of naar buiten draaien.Soms hebben mensen erg veel problemen met krukken, dan is het soms beter om een rollator te gebruiken. Voordeel hiervan is, dat u zelf uw kopje koffie of broodje kunt vervoeren. Ook het gebruik van een hometrainer kan u in het revalidatieproces ondersteunen.
Tip 5.De fysiotherapeut komt meestal eerst 1 keer per week, en als alles goed gaat , gaat hij of zij ook met u buiten lopen om te kijken of u dat dan ook alleen kunt doen een paar keer per dag een ommetje. Als de 6 week voorbij zijn en u mag de krukken aan de kant doen, dan is het vaak beter om dit geleidelijk af te bouwen, ook daar kan een fysiotherapeut u bij helpen.
Afhankelijk van hoe het met u gaat, komt de fysiotherapeut ook dan bij u thuis en als het beter gaat kunt u ook in de praktijk verder revalideren. De doelstelling van revalidatie is natuurlijk per persoon verschillend, soms zijn mensen ook nog geïnteresseerd in en nog een extra stap in de revalidatie en willen naar een sportschool. Ook hierin kunnen wij u adviseren.
Tip 6. De fysiotherapeutische behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering ( de eerste 20), daarna worden ze vergoed uit de basisverzekering. Dit weten mensen vaak niet en kan voor veel verwarring zorgen. Wilt u hier meer van weten, dan kunt u ons altijd bellen voor meer informatie.
Verder bent u van harte welkom als u begeleiding van een van ons nodig heeft bij uw revalidatieproces!
Team Meafysio.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten