zondag 25 april 2021

DE VOGEL VAN DE WEEK IN BEIJUM (8)Vogels in Beijum” #42 – de Huismus

Ik denk dat dit de meest bekende vogelsoort is bij velen. Er is geen dorp of stad waar geen huismussen te zien en te horen zijn.

Toch is het aantal de laatste jaren flink gedaald. Dit vooral door betere isolatie van woningen, en andere constructie van woningen. Maar we hoeven ons (nog) geen zorgen te maken. Er zijn nog meer dan genoeg oude woningen en gebouwen waar de huismus zich nog kan nestelen.

In de wijk zitten 2 soorten mussen. De Huismus en de Ringmus. Het verschil is vooral goed te zien bij het mannetje. De Huismus is te herkennen aan de grijze kruin op het hoofd. De ringmus heeft een geheel bruine kop.

Qua kleur lijken ze van een afstandje vrij neutraal. Maar als je een mus goed bekijkt, zie je dat deze erg veel verschillende kleuren heeft.

Het zijn ook erg nuttige vogeltjes. Ze ruimen veel etensresten van straat af, waardoor er weer minder ongedierte op afkomt. In de bewoonde omgeving zijn de musjes vrij tam. Ook zijn ze erg brutaal en loeren vaak in de zomermaanden op de schoteltjes en bordjes op de tafel. Op Terschelling maakte ik de foto van een huismus die even misbruik maakte van de onoplettendheid van een aantal gasten op een terras.

De huismus zie je gelukkig steeds meer alternatieven zoeken voor hun nest. Zo heb ik al foto’s gezien van huismussen in de nesten van huiszwaluwen. Ook zijn er tegenwoordig speciale vogelhuisjes (-kasten) te koop voor de huismus. Daar kunnen dan meerdere mussen hun nest in bouwen.

Je hoort ze ook erg vaak. Het getjilp van de musjes is een erg herkenbaar geluid. Soms zitten ze met tientallen in een struik of boom druk te kwetteren. In de wijk zijn gelukkig nog vele woningen met dakpannen. Maak wel af en toe de dakgoot schoon. Als daar water in blijft staan, kan het ook de nesten in lopen.

Voor de rest, geniet van deze vogeltjes!

Voor meer vogels uit onze wijkt, meld je aan bij de Facebook-groep Vogels in en rond Beijum.

Per vandaag wordt deze groep privé en is aanmelden nodig om alles te zien. Dit ivm het plaatsen van ongewenste berichten.

Gert-Jan van Veen

Geen opmerkingen: