woensdag 28 april 2021

NIEUW VOOR BEIJUM, EEN VOEDSEL-TEGEEFKAST

 "Ik vind het leuk om dit te doen maar het is overwegend een sociaal iets. Mensen worden uitgenodigd voedsel in de kast te leggen, en wie wat nodig heeft kan er naar behoefte wat uithalen."

Was getekend, Kor Dijkstra.

Sinds vandaag staat er een 'Weggeefkast' in zijn voortuin.

Op een paar honderd meter ligt een plukbos waar Beijumers in het najaar rijp fruit kunnen plukken. We hebben twee weggeefkasten, verschillende minibiebs, een ruilwinkeltje en nu dus ook midden in de Froukemaheerd een voedselkast. Tegeefkast, zoals de beheerders het zelf noemen.

Het is niet helemaal toevallig dat Kor een voedselkast start, hij heeft iets met eten. Hij heeft een roemruchte geschiedenis van samen met zijn vrouw maaltijden bereiden

Nou is het natuurlijk niet de bedoeling om alles wat eetbaar is in de kast te stoppen. Het meest voor de hand liggend zijn houdbare producten, een blik soep bijvoorbeeld, of een pot appelmoes. Natuurlijk geen diepvriesproducten of kippepoten of iets dergelijks wat gemakkelijk kan bederven.

Zie foto boven, pasta, een blikje vis, een pak koffie, koeken. Dat soort dingen zijn erg geschikt voor de Weggeefkast.

Kor, vertel: 

"Aan de Froukemaheerd 101 staat vanaf vandaag een weggeefkast, genaamd " Het Tegeefkastje".Het is een weggeefkastje voor boodschappen. Iedereen mag er spullen uit halen die je nodig hebt..gratis en voor niets!

Iedereen mag er ook dingen in doen die je zelf niet meer nodig hebt ..zoals houdbare etenswaren, of bijvoorbeeld shampoo of wasmiddel. Geen spullen die kunnen bederven. We doen dit om de mensen die het financieel moeilijk hebben een beetje te steunen , ook is het duurzaam omdat er zo minder wordt weggegooid."

Beijum is een mooi mini-sociaal projectje rijker.

1 opmerking:

Hannie de Jonge zei

Geweldig goed initiatief!
In zo.n grote wijk kunnen er nog wel een paar kasten bij zou ik zeggen...wel moet de houdbaarheidsdatum regelmatig door iemand die dat wil gechekt
worden....