woensdag 15 april 2020

BEIJUMBORG (149)



Cijfers, cijfers, cijfers…

Ik heb wel wat met getallen: wiskunde was één van mijn favoriete vakken op de middelbare school, naast Grieks. Dat laatste is nog steeds handig, want veel van de huidige Griekse taal heeft zijn wortels in het oud-Grieks, en als je - zoals ik – vaak op vakantie gaat naar Griekenland, dan is het wel prettig dat je veel opschriften op winkels zo maar kunt lezen…

Maar nu die getallen. Iedere dag worden we volgepropt met getallen over het aantal als gevolg van corona overleden personen, het aantal corona-ziekenhuisopnames en het aantal mensen dat met corona op de Intensive Care wordt opgenomen. Dat zijn interessante gegevens, zeker als je ze vergelijkt met de getallen in het buitenland voor dezelfde calamiteiten. Dat is overigens best lastig, want in Nederland telt niet iedere overledene mee, wanneer hij of zij bijvoorbeeld NIET in het ziekenhuis is gestorven en/of niet is getest. 

Onze zuiderburen beweren dat zij die gevallen allemaal wél meetellen. Maar dat verklaart voor mij nog steeds niet het enorme verschil in dagelijkse sterfgevallen in beide landen. Nederland heeft 50% meer inwoners dan België, dus zou je verwachten dat er in ons land ook ongeveer 50% meer mensen overlijden aan corona. Maar niets is minder waar. Ik volg de statistieken al dagenlang, en zie telkens dat de Belgen in veel hogere mate overlijden aan corona dan de Nederlanders, waar je het tegengestelde zou verwachten. 
Laten we bij dit alles trouwens niet vergeten dat het om mensen gaat, en dat er achter ieder sterfgeval vaak veel leed en vooral veel verdriet schuilgaat. 

Ook heel andere getallen vind ik interessant. Mijn zusje, die in Frankrijk o.a. het mooie beroep van makelaar uitoefent, adviseerde me laatst om voor het vaststellen van de vraagprijs voor mijn Beijumse woning ook goed te kijken naar de gemiddelde vraagprijs per vierkante meter voor dergelijke huizen. Beijum is nog steeds één van de wijken met een gemiddeld wat lagere m2-prijs, ook al zou je dat -na de laatste berichten over de WOZ-waarde van onze huizen- niet echt meer denken. Ik moet welhaast slapend rijk geworden zijn in het afgelopen jaar, als de WOZ-waarde daarvoor de maatstaf zou zijn. Maar daar zit waarschijnlijk de behoefte van de gemeente om meer inkomsten uit de WOZ te halen achter…

Nee: de gemiddelde vraagprijs per m2 voor een koopwoning in Beijum is dan eerder een indicatie over de prijs die ik voor mijn huis kan vragen. Zoals we allemaal weten is Beijum-Oost wat minder goed in de markt liggend dan Beijum-West, en dat zie je ook aan de verschillen in m2-prijs in beide stadsdelen. Als Funda een goed beeld geeft (het is wél de marktleider als het gaat om de internetverkoop van huizen in Nederland), dan betaal je in Beijum-West nu zo ongeveer € 2067 per m2, en in Beijum-Oost € 1701 per m2. 
Nou ben ik eens nagegaan hoeveel woonoppervlak mijn huis heeft , en kwam tot deze conclusie: als ik het nu in de verkoop zet, dan is het gelijk het grootste huis qua oppervlakte dat in de wijk te koop staat (ruim 200m2). Drie verdiepingen van elk 50m2, de vliering boven de  tweede verdieping (bij mij: opslag) niet eens meegerekend, en ook nog eens een garage met een daarboven extra bijgebouwde slaapkamer van samen dik 50m2. 

Ik ben intussen reuze benieuwd wat een door mij aan te trekken verkoopmakelaar van deze redenering vindt en vooral: of die makelaar het met me eens is dat een halfvrijstaand huis, aan één kant geschakeld via de garage, een aardige tuin voor en achter en gelegen in een rustige straat, wel eens meer zou kunnen opleveren dan de vastgestelde WOZ-waarde voor dit jaar. Een spannend avontuur, lieve lezers. Ook omdat dit betekent dat ik serieuze plannen heb om mijn ‘kast’ in deze geweldige wijk in te ruilen voor een kleiner appartement dichter bij het centrum. 

Han Borg

Geen opmerkingen: