maandag 13 april 2020

SCHIET DE NATUUR ONS IN CORONATIJDEN TE HULP?

De Kina boom

In een heel grijs verleden (om precies te zijn: van september 1975 tot maart 1976) stond ik ingeschreven als student Farmacie. Het idee was om met die studie apotheker te worden, en een leuk winkeltje te hebben met aardig personeel, ergens in Nederland. Na een paar maanden kwam ik erachter dat het een gortdroge studie was, waar werkelijk geen enkele lol aan te beleven viel.

Enorme handboeken met allemaal chemische formules, plantjes onder een microscoop leggen en de celstructuren na gaan tekenen, veel wiskunde en natuurkunde ook…kortom: na een half jaar hing ik mijn microscoop aan de wilgen en verkocht ik mijn studieboeken. Het jaar daarop begon ik met een studie Geschiedenis: veel leuker!

Toch heb ik uit die korte periode van de studie der (planten)geneeskunde altijd wel belangstelling gehouden voor de mogelijkheden, die Moeder Natuur ons biedt om te genezen of om pijn te verzachten. Zo is het verhaal van de bestrijding van malaria een mooi voorbeeld daarvan. Ergens in de 17e eeuw ontdekte men dat de bast van de kinaboom, een boom die voorkomt in Latijns-Amerika, hielp tegen de koortsen die gepaard gaan met malaria. We spreken over de uitvinding van kinine. Het moet een vreselijk bitter goedje geweest zijn, maar omdat het hielp kauwde en slikte men er lustig op los. 

Op dit moment gaat het verhaal rond dat twee vormen van kinine (hydroxychloroquine en chloroquine) mogelijk een middel zouden zijn tegen corona. Een Franse arts in Marseille (een nogal ‘alternatief type’) beweert er veel succes mee te behalen en ook dat veel van zijn corona-patiënten genezen zijn. De Amerikaanse president Trump heeft zijn collega uit India gedreigd met strafmaatregelen, omdat die laatste weigerde de chloroquine die India maakt te exporteren naar de VS. En hoewel de naaste medische adviseur van ‘de gek in het Witte Huis’ rustig blijft volhouden dat de werkzaamheid van dit van oorsprong natuurlijke middel nog lang niet wetenschappelijk bewezen is, geeft Trump er hoog van op en beweert dat hij met deze stoffen de corona er wel even onder gaat krijgen. Dat er al doden zijn gevallen door het gebruik van chloroquine (dat ook een middel tegen algvorming in aquaria schijnt te zijn) doet nu even niet ter zake. 

Wat moeten we hier nu mee, met die wetenschap? Als het valt onder de zegswijze: “baat het niet, dan schaadt het niet” mag iedereen van mij naar believen chloroquine consumeren, maar er schijnen toch ook wel hartproblemen te ontstaan door gebruik van dit middel. Natuurlijke stoffen zijn vaak niet ongevaarlijk. Neem alleen al het beroemde vingerhoedskruid (digitalis). Daar kun je hartstikke dood aan gaan, terwijl het gewoon in de berm groeit…..

Enfin: laten we hopen dat er snel een vaccin komt tegen corona, en dat er middelen worden gevonden die de verschijnselen van corona verzachten. Maar daarvoor hoef je niet naar Marseille of naar Washington, laat staan naar New Delhi….of naar Zalk, waar vroeger Klazien woonde die met kruidjes en mengseltjes allerlei kwalen te lijf ging. Ze is zelf ‘maar’ 78 geworden, trouwens. 

Han Borg

Geen opmerkingen: