maandag 6 april 2020

COLUMN UIT LEWENBORG (182)


Je haren doneren!

In deze periode kunnen we niet naar de schoonheidsspecialist, nagelstudio en kapper om het deze keer alleen even bij het uiterlijk van de mens te houden. Hoe zullen we er na de coronacrisis uitzien? Bij iedereen groeit het haar, als je een langharig kapsel hebt is dat nog niet zo’n ramp en kan je zorgeloos je haar laten groeien. Bij een kortharig kapsel ziet het er op den duur niet echt meer flatteus uit. Stel nou hé, dat je zou besluiten om je haar te laten groeien om er een ander mens blij mee te maken. Zou je dat dan doen?

Voor mensen met kanker is de ‘haarstichting’ de wereld in gebracht. Deze stichting wil iedereen met kanker graag helpen door de mogelijkheid te bieden om kosteloos een pruik te dragen. De pruiken zijn allemaal van echt haar gemaakt, wat gedoneerd is door mensen uit heel Nederland. Sommige mensen ‘sparen’ zelfs hun haar, zodat ze dit aan de ‘haarstichting’ kunnen doneren.

Zowel mannen, vrouwen als kinderen kunnen meedoen. Zelfs mensen met grijs haar zijn welkom.
Klik hier op de link van ‘haarstichting’ en lees daar verder over hoe je hieraan bij kunt dragen.

Mensen met kanker, die een chemotherapie moeten ondergaan verliezen veelal hun haar. Ze worden vaak kaal. Wat zou er nu mooier zijn voor deze mensen om van echt mensenhaar een pruik te kunnen gaan dragen. Dit lijkt dan een eenvoudige oplossing, maar dat is het niet. Een kwalitatief haarwerk kost namelijk tussen de €1.500,- en €2.000,- en er zijn maar weinig mensen die dat ‘even’ kunnen betalen.


Je haar sparen voor het goede doel.

Doe je ook mee? Het is eigenlijk heel simpel. Je laat gewoon je haar groeien. In principe heb jezelf niks aan je lange haar toch? Ja, een ander die er naar kijkt, zegt misschien wel tegen je; ‘joh, wat heb jij mooi haar.’ En als je jezelf in de spiegel ziet, denk je ook vast wel dat je mooi haar hebt. Daar mag je best trots op zijn hoor. Zou het je geen goed gevoel geven om een medemens er een groot plezier mee te doen? Kanker is overal om je heen. In je familie of kennissenkring, of kinderen die deze nare ziekte krijgen.
Mensen die hun haar door de chemotherapie zijn kwijt geraakt zijn erg blij met jouw haar, waar een pruik van gemaakt kan worden. Dit gespaard door mensen die jaren hun haar hebben laten groeien, opgespaard zeg maar. Om het zo te kunnen geven aan mensen met kanker.

Een paar weetjes over je haar.

· We hebben gemiddeld 120.000 haren op ons hoofd.

· Een haar leeft tussen de 2 en de 7 jaar.

· We verliezen ongeveer 60 tot 100 haren per dag.

· Je haar groeit niet sneller als je het regelmatig knipt.

· De maximale lengte die je haar kan behalen is erfelijk bepaald.

· Je haar groeit sneller in de zomer dan in de winter.

· Blondines hebben meer haar dan brunettes.

· Je haar groeit 0,25 tot 0,40 millimeter per dag.“

Weet dat als je je haar eraf laat knippen, het altijd weer aangroeit.

2020@vlindertje73

Geen opmerkingen: