maandag 13 april 2020

COLUMN UIT LEWENBORG (183)


Vrije tijd.

Nu nog steeds iedereen thuis zit, met of zonder kinderen is het de kunst om je vrije tijd slim in te delen. Ineens ziet het er allemaal anders uit en weet je misschien soms even niet hoe je je dag in moet delen. Men doet vaak veel dingen tegelijk. Er wordt tv gekeken, tegelijk scroll je over je social media en o ja wat zei je ook al weer? Multitasking is niet echt handig, want juist dit geeft je het idee dat je ’t druk hebt en het kost te veel energie die je veel beter kan besteden. 

Wist je wel dat je ongeveer in je leven vijf jaar en vier maanden besteed aan je social media, twee jaar en tien maanden aan het roddelen bent en maar liefst twaalf jaar en vijf maanden aan het uitstellen bent. Uitstellen van dingen waar je nu mooi de tijd voor hebt, je zit immers toch thuis.
Veel mensen zijn daarom aan het klussen geslagen. Badkamertje hier, wc’tje daar, verfje hier, verfje daar en de tuin of balkon zomer klaar maken hoort er ook bij. Dit jaar wordt het waarschijnlijk toch een tuinaria vakantie, dan kan je er maar beter optimaal van genieten vind je niet? 

Tijd nemen voor jezelf is geen luxe, het is een must om jezelf weer op te laden en de volgende tijdsbestedingen zijn de waardevolste dagelijkse momenten volgens een onderzoek: Huisdieren verzorgen, als je die hebt natuurlijk. Lekker er mee op pad, borstelen en vooral knuffelen. Knuffelen met je huisdier maakt het stofje oxycotine (knuffelhormoon) los in je hersens en daar word je vrolijk van. Lezen is de volgende bezigheid, je even heerlijk in een andere wereld dompelen om vooral niet aan onze zorgen te hoeven denken. Zelf kan ik zo in een boek verdiept zijn, dat ik werkelijk alles om me heen vergeet, zelfs de tijd. Het is dan juist mijn hond en kat die aan komen geven dat het etenstijd is. 

Een spelletje spelen is ook een nuttige bezigheid, je traint je hersens en als je competitief bent zet het je op scherp om te winnen. Of ik nu Candy Crush speel of op gamepoint een potje skibo speel, het verzet mijn gedachten.
Sporten is één van de favorieten voor de meeste mensen, of het nu in de sportschool is of thuis. Sporten kun je overal en goede workout geeft je energie, mij in ieder geval wel en sta te hupsen en te springen in de kamer gekleed in een fel gekleurde sportlegging op een heerlijke beat die uit mijn boxen galmt en via YouTube op mijn laptop zie ik wat ik moet doen. Daar zijn heel veel workouts te vinden, voor jong en oud en voor zowel de beginner als de gevorderde. Een echte aanrader!
Creatief bezig zijn staat bovenaan deze lijst van vijf en ik weet niet wat of jouw hobby is…

De mijne zijn schrijven, lezen, puzzelen, spelletjes doen, koken, wandelen en mijn dieren uiteraard. Als je geen creativiteit bezit dan moet je misschien eens op zoek gaan naar iets wat jouw gelukkig maakt. Dit kan van alles zijn, denk ruim…
Persoonlijk heb ik teveel hobby’s en juist daardoor kom ik altijd tijd te kort. Dus hoe moet ik nou mijn vrije tijd beter indelen, is voor mij eerder aan de hand dan hoe kom ik in hemelsnaam deze dag weer door… zelfs met niets doen, kom ik nog tijd te kort.

Vrije tijd, je kan er niet genoeg van hebben. 

2020©Vlindertje73
Bron: nu.nl/nha
Foto: gemaakt met Canva
https://www.canva.com/join/dart-lunge-march

Geen opmerkingen: