maandag 20 april 2020

COLUMN UIT LEWENBORG (184)


Schonere lucht.

Al weken horen we weinig tot niets meer over het stikstof gebeuren. We hebben zelfs een schonere lucht gekregen. Is de corona crisis, hoe erg ook, toch nog ergens goed voor. 

Wat in mijn ogen wel blijkt, is dat het stikstof zeker niet alleen door de boeren wordt veroorzaakt.
De boeren werken allem
aal door en kunnen dat uiteraard op de gepaste manier prima uitvoer.

Zonder de boeren hadden we nu geen aardappels, vlees, eieren en groenten gehad. En ja, een koe, een paard, een varken poept en de kip ook. Toch kunnen we niet zonder deze dieren, tenzij we massaal vegetarisch of nog erger veganist gaan worden en dat gaat never nooit niet lukken. Stel dat de boeren hun werk plat zouden leggen daar moet je dan weer niet aan denken hé, dat ben je vast met mij eens, want ga maar eens na wat je dan allemaal niet meer kan kopen in de supermarkten… 

Dus voor dat hele stikstof gebeuren, moet je niet over de boeren gaan lopen zeuren! De lucht is 20% tot 60% schoner geworden las ik op het wereldwijde web.

De wereld ligt zo’n beetje stil. Er wordt zo goed als niet gereisd met een vliegtuig, wat ook te zien is in de blauwe lucht. Ik zie nog maar sporadisch een witte sliert in de lucht hangen. Ook op de snelwegen is het niet druk. Hier dus ook geen uitstoot.
Veel mensen werken vanuit huis en hebben nu wel vaker de kachel aan, alleen dat weegt niet op tegen de nieuwe 100 km p/u rijden op de snelweg. 

Misschien valt er iets te leren… mensen die nu op afstand werken in plaats van land naar land te vliegen kunnen eens gaan nadenken of het wel echt nodig is om dat weer op te pakken. Andere thuiswerkers in Nederland die dit prima kunnen blijven doen als het leven weer normaal wordt. Een schonere lucht willen we toch allemaal. Alleen samen kunnen we dat bereiken. Door thuis te blijven werken hebben we al 10% minder stikstof en je zou je eens af kunnen vragen waarom je eigenlijk vrijwillig elke dag in de file wilde rijden en/of in een overvolle trein zitten of staan. Ik hoop dat vele mensen hier al wel aan denken… Zo van, ik vind mijn nieuwe manier van leven wel relaxt op deze manier. Minder gejaag, gehaast en vooral minder stress. Elke ochtend om half negen de planning door nemen met je baas en je collega’s is een goede optie voor mensen met een kantoorbaan en andere sectoren waarbij dit mogelijk zou zijn via de computer. Er blijven uiteraard veel beroepen, waarbij je wel de deur uit moet.

Als we met elkaar en dan bedoel ik echt iedere inwoner van Nederland eens goed na gaan denken hoe we de lucht nog schoner kunnen krijgen dan worden we misschien ooit nog een eensgezinds land, wat samen werkt en niet tegen elkaar werkt.

We denken nu immers ook in oplossingen, laten we dat na deze crisis vooral zo houden.

2020©Vlindertje73

Geen opmerkingen: