donderdag 8 juli 2010

JE ZUS ZOU MAAR LESBISCH ZIJN

In sportpark Kardinge kom je deze dagen de wonderlijkste opschriften op billboards tegen. Hoe het is als je een homosexuele leerkracht hebt? Of een lesbische klasgenoot? In eerste instantie las ik op dit bord, zie foto, van een afstandje: Jezus is lesbisch. Ben je teleurgesteld in Hem? Op de computer direct maar eens uitgeplozen wat dit toch in vredesnaam voor een campagne is. Kijk op de website van Open Up: http://www.openup.nl/Main.php
Zouden homosexuelen blij zijn met deze ongevraagde 'reclame?' Of wordt voor hen door deze actie eerst weer de hoop de grond ingeboord dat ze 'gewone' mensen zijn die 'gewone' relaties aan kunnen gaan? Ik hoop niet dat een lesbienne dit bord in het Kardingerpark heeft geplaatst. Ik zou diep teleurgsteld in haar zijn. Want waarom homo's nou weer als een aparte groep slachtoffers afschilderen? Wordt de voor mij vanzelfsprekende gelijkwaardigheid van homosexuelen door dit soort acties nou juist niet ondermijnd?
Hoe relaxt ben jij als je klasgenoot opeens homo blijkt te zijn? Of je zus lesbisch? Met andere woorden: hoe .open up ben jij? http://www.openup.nl/
De intolerantie van sommige homo's lijkt zich uit te breiden. Nu mag je niet meer teleurgesteld zijn als je zus lesbisch is. Stel je bent als leerlinge verliefd op je leraar. Blijkt hij homo te zijn. Balen natuurlijk. Maar laat dat niet blijken alsjeblieft, want dan ben je niet open up. Je bent pas open up als je direct erg blij bent als je er achter komt dat je zus of leraar homo is. Als je zoon of dochter mededeelt dat hij of zij homo dan wel lesbisch is, reageer dan vol vreugde. Als je dit eerst moet verwerken en het er moeilijk me hebt dan ben je ook helemaal niet open up. Een vreselijke drammerige en tyrannieke term: open up moeten zijn. Ik klap er helemaal van dicht.

8 opmerkingen:

Karin.P. zei

58% open up :p
Sommige vragen heb ik niet op kunnen antwoorde zou het beide niet doen.
Heb geen probleem met homo's/lesbiennes maar wel met bepaalde uitersten van ze.
Wel als er een man loopt net als een meisje of als ze openlijk op straat staan gaan zoenen.
Houdt ik ook niet van bij hetero's.

Anoniem zei

83% openup... had ik ook wel kunnen weten heb erg veel in de homo-scene rondgehangen toen ik jonger was...

ik zou het zo fijn vinden als we met zn allen eens mensen gingen beoordelen op wie ze zijn en niet op wat ze zijn in welke vorm dan ook...

cjgbeijum zei

Onderweg naar mijn werk spreken twee vrouwen me aan. Jij bent toch van de gemeente? Kun je niks doen aan die foute borden over homo's.
Ze begrepen de borden anders dan bedoeld
Zie www.twitter/cjgbeijum.com

Karin.P. zei

De link moet zijn http://twitter.com/cjgbeijum ;)

De vragen die ik kreeg gingen niet eens echt over homo's en lesbo's :)

1-blauwe mayonaise eet ik niet of wil ik best eens proberen
2-tijdens een schoolkamp wordt een moment stilte gehouden om te bidden een paar gaan met eten gooien jij?
vindt dat asociaal je staat op en zegt er wat van of gaat ook met eten gooien.

Dat soort vragen

Henriƫtte zei

Ik vind de teksten wel aansprekend, en ik denk dat het goed is dat mensen er over nadenken, in plaats van het af te doen met bijvoorbeeld 'ik vind het allemaal prima, als het maar niet in mijn buurt komt'.

Je hoeft het niet oke te vinden, of het simpelweg te aanvaarden als dat niet is wat je voelt, in mijn optiek. Je kunt je echter wel afvragen in hoeverre iemands seksuele voorkeur je beeld verandert van hem of haar als persoon.

Mijn ervaring is dat mensen vaker zeggen dat ze er geen problemen mee hebben dan dat uit hun gedrag blijkt.

Ben zei

Johan, ik ben homo en volgens mij begrijp jij de campagne niet. Nergens wordt gezegd dat je niet teleurgesteld mag zijn, als je zus lesbisch blijkt te zijn. Of je dochter. Het kan een hele logische eerste reactie zijn. Het gaat erom hoe permanent die reactie wordt. Accepteer je je zus of dochter gewoon, na de eerste (emotionele) reactie? Daar gaat het in deze campagne om. Je hoeft niet blij te zijn dat je leraar homo is. Je kunt hem wel tolereren, accepteren dat hij is zoals hij is. Helaas, zo heb ik ervaren, is -dat- al veelal een stap te ver.

Ben zei

Verder kan je ook rustig -permanent- teleurgesteld zijn, als iemand die je kent homo of lesbienne blijkt te zijn. Bijvoorbeeld teleurgesteld in het feit dat er geen kleinkinderen komen. Mij gaat het erom, dat de intolerante van hetero's ten aanzien van homo's, nog altijd vele malen groter is dan andersom. Hoe homoseksuelen momenteel hun plaats in de samenleving zien, anderen over hen willen laten denken en hun grondrechten proberen te realiseren, is een ander verhaal.

Anoniem zei

Ik vind gewoon dat we behandeld moeten worden als 'normale' mensen en niet als een object van, ow die is homo/ lesbisch, ik accepteer dat of niet, kan ik daar wel mee omgaan of niet. Ik ben lesbisch en vraag me ook niet af of ik hetro's wel of niet accepteer en of ik daar wel of niet mee wil omgaan. Boeiend allemaal zeg, laat elkaar gewoon met rust en leef je eigen leven op het moment dat iemand anders zijn/haar leven je niet aanstaat op welke manier dan ook loop dan door!!! Het is leven en laten leven.
Wat een gedoe allemaal zeg!!!
En even terug komend op Ben.... wie zegt dat als je homo of lesbisch bent je geen kinderen kan krijgen, ik ben lesbisch gelukkig getrouwd en heb een jongen van 8 maanden en er is er nog 1 in opkomst zodra we een eengezinswoning hebben gevonden. Door dez opmerkingen te maken, maak je het ook weer ingewikkeld.
Laat iedereen in zijn waarde en heb geen commentaar op mensen tot je zelf perfect bent.

groetjes Desiree Verveer