maandag 5 juli 2010

SCHILDEREN GAAT DOOR, OOK IN DE HITTE

Tropisch weer of niet, er moet ook altijd nog gewoon gewerkt worden. Afgelopen donderdagochtend trof ik deze vier schilders, ze waren bezig de kozijnen van een huis aan de Emingaheerd van een nieuw verfje te voorzien. Even was ik in de veronderstelling dat ik naar een theateroptreden van de Dogtroep zat te kijken. Alsof er zomaar ineens van alles kon gaan gebeuren.

Maar de vier in het wit geklede mannen waren heel gewoon met hun werk bezig. Er viel niemand van de trap, en ook sprong er geen witte schilder door het raam. Nee, de mannen waren met hun ambacht bezig. Een en al nijverheid ziet u hier bij deze gevel aan de Emingaheerd. De jongeren onder ons weten vast niet meer wat een ambachtschool is, of wat nijverheid betekend:
De ambachtsschool was tot ongeveer 1968 een schooltype in Nederland. De ambachtsschool was vanaf 1865 de naam voor een groep scholen voor dagonderwijs, waar werd opgeleid voor ambacht en nijverheid. Dit schooltype was erg populair bij diegenen die voorheen na de lagere school nagenoeg geen mogelijkheid hadden om naar school te gaan. Samen met de verlenging van de leerplicht heeft de ambachtsschool een enorme invloed gehad op de emancipatie van de arbeider en het scholingsniveau in Nederland. De Maatschappij voor de Werkende Stand stichtte in 1861 in Amsterdam de eerste ambachtsschool van Nederland. De ambachtsschool verzorgde technische opleidingen voor jongens, terwijl de huishoudschool gericht was op meisjes. Bij de invoering van de Mammoetwet, die in werking trad op 1 augustus 1968, is de naam ambachtsschool gewijzigd in Lagere Technische School (lts), een veelal vierjarige opleiding. Sinds 1999 maakt deze soort van onderwijs deel uit van het vmbo, met name de beroepsgerichte leerwegen.http://nl.wikipedia.org/wiki/Ambachtsschool

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ze mogen blij zijn dat ze werk hebben ken menig schilder die nu thuis zit zonder werk

Alie zei

leve de schilderswacht... die schilderen alle huurhuizen van woningbouwcorporaties. Dus daar blijft wel werk, want dat is zorgvuldig gepland allemaal. Misschien zijn er nog vacatures daar??? (ben bang van niet... maar is proberen waard).