vrijdag 2 juli 2010

VERKOELING ZOEKEN AAN HET ZILVERMEER

De indrukwekkendste winter sinds jaren lijkt al weer ver achter ons te liggen. Persoonlijk vergeet ik de 17e december van het afgelopen jaar nooit meer. Wat een ouderwets pak sneeuw viel er die dag. Heel Nederland was ontregeld. Maar nu, deze dagen, beleven we de andere kant van de medaille. Wat een gloeiende gloeiende hitte. Als zoon van de Kanaalstreek, en vroeger volgegoten met jenever en achterdocht, vertrouw ik deze mooie en warme dagen niet helemaal. Herinnert u zich de laatste twee weken van het vorige jaar voor de schoolvakantie nog? Hittegolf. Tot dat de kinderen, en ook ondergetekende, vakantie kregen. Juist, het leek alsof de herst vanaf dat moment losbarstte.
Gelukkig hebben we deze dagen ons aller Zilvermeer op een steenworpafstand voor de broodnodige verkoeling. Er valt van alles te bekijken. Op de linker foto ziet u kinderen en volwassenen lekker bezig in het water of met zand. Een Islamitische vrouw met sluier kuiert gemoedelijk en ontspannen door m'n uitzicht. Ik heb me laten vertellen dat gesluierd en aangekleed zijn in de volle zon paradoxaal gezien koeler is dan in je half naakje rond te struinen. En wit, sluier, doet de zonnestralen terugkaatsen. Het zal. Een paar minuten later zag ik een jongetje door vriendjes ingegraven in het zand, zie boven. Allerhande archetypische beelden over martelingen en stenigingen waaiden voor m'n geestesoog langs. Dat lag aan mij, de realiteit was dat de jongens, en ook het "slachtoffer" de grootste lol hadden. Hij kreeg wat te drinken, even na het schieten van de foto werden hem bij het "voorzieningenpaviljoen" opgehaalde patatjes gevoerd, en hij werd vriendelijk maar overheersend gepest in zijn benarde positie. Altijd een leuk, opwindend en enerverend spel bij jongeren, en ook bij volwassenen. Macht, overheersen, kleineren en de baas spelen. Ze hebben vast nog geen weet van het onder sommige volwassenen populaire SM-spel. Dat paste ook niet in het beeld van de dag. De gemoedelijkheid, onschuld en het plezier overheersten. Chillen en ouwehoeren aan het Zilvermeer. De zomer van 2010 is volop bezig.

1 opmerking:

Alie zei

hahaha geweldig zo'n zomers verhaaltje. Volgens mij is het nog aardig koel in zo'n zandtoren. vooral als het nat zand is..
De islamitische vrouwen dragen volgens mij hun kleding in verschillende lagen. Door het materiaal (katoen etc) voorkomen ze dat ze te warm worden. In hun land van herkomst is het meer regel dan uitzondering, deze temperaturen.
Maar mij zie je niet bij het zilvermeer, er is zowat geen schaduw te vinden. Ik ga naar het Grunostrand bij Harkstede. Daar kun je ook nog een beetje kijken naar het waterskieeen. Verder is er niks aan hoor ;-) (moet niet teveel reclame maken, straks gaat iedereen daar heen, heb ik geen rust meer..)
Hoornse plas moet je ook niet zijn, daar zijn de larven van 1 of andere mug explosief gegroeid. Toch zwemmen in het water kan koortsige uitslag geven..
Succes allemaal met het doorkomen van deze warme dagen.