maandag 9 maart 2020

COLUMN UIT LEWENBORG (178)Muizen en beelddenker.

Ze houden me gewoon voor de gek. Elke keer is de kaas weg. Volgens mij zitten ze stiekem om het hoekje te wachten op het geluid van de kastdeur die hermetisch is afgesloten voor de kat. Ze gniffelen bij elk stukje wat ik weer in de val stop. Ik ben vast blond en de kat is gek aan ’t worden. Muizen zijn slimmer dan je denkt… en ze pakken heel voorzichtig het stukje kaas van de val af en nemen het mee naar ik mag hopen, geen nest. Dan lopen ze terug naar de val om voorzichtig om het hoekje te kijken of ik er al weer een nieuw stukje kaas heb opgelegd.

Nu heb ik zelfs twee muizenvallen staan en ’t helpt niets. De muizen halen vast hun hele familie erbij, zo van: ‘Kom Ieniemienie we moeten daar zijn, naast dit koude huis. Daar is het lekker warm en onder het aanrecht is een opening bij de waterbuizen en daar ligt de kaas. Nee, hier naar rechts en meteen weer rechts. Ruik je ’t al, heerlijke Goudse kaas, jong belegen. Pas wel op, want er zit elke keer een kat te loeren door zo’n spleet. Alleen hij kan toch niet bij ons komen. Voor de hond hoeven we ook niet bang te zijn, die zet alleen een grote bek op als de kat door die spleet loert.’ 

Nee, dan vroeger… mijn moeder deed als kind een wedstrijdje muizenvangen met haar broertje. Nou, zij is er een ster in kan ik je vertellen. Ze ving zes muizen in één valletje… Toch mams even om hulp vragen. Nu gniffelen ze inmiddels vast wel al buik schuddend (van al die ontelbare stukjes kaas) met hun pootjes langs hun kraaloogjes om daar de traantjes van het lachen uit te vegen. Zie je ’t al voor je? Nou, ik wel als beelddenker en zie dan een muis al piepend in de kat zijn bek hangen die hij dan vol trots bij mij op bed brengt. Hij rent ’s nachts vaker luid spinnend en hard mauwend de trap op, om zijn knuffel te halen. Gek word ik er van! Waanideeën krijg je van dat soort plaatjes. Je hebt beelddenkers en doemdenkers. We laten de doemdenkers maar even achterwege in verband met het Coronavirus en gaan naar de beelddenkers.

Een beelddenker denkt in beelden en gebeurtenissen en niet in woorden en begrippen. De ogen gaan voor de oren, daarom is luisteren niet een sterke eigenschap. Het ene beeld roept het andere beeld op en zo komt het regelmatig voor dat ik slap van het lachen lig en andere mensen die op dat moment in mijn gezelschap zijn er niets van begrijpen. Als ik ze probeer uit te leggen wat ik voor beelden zie, kom ik niet op de woorden ervan en zeg dan dingen in de trant als; je weet wel dinges, eh toe nou even eh, dat beest, eh die muis. Men moet er dan wel om lachen, maar ’t echt voor zich zien doen ze niet. Het verklaart in ieder geval dat ik niet gék ben als ik alles hardop tegen mezelf zeg, wanneer ik de deur uitga. Hebben de beestjes water, heb ik mijn Ov-kaart, waar is mijn de tas, checken of alles erin zit, gas uit, ramen dicht?

O ja, zit er nog kaas in de muizenval?

2020©Vlindertje73

1 opmerking:

Jan zei

pindakaas ipv kaas er in smeren, zijn ze gek op. probleem zo opgelost.