maandag 2 maart 2020

(GAST)COLUMN UIT LEWENBORG (177)


Deze column kwam onder mijn ogen door en het besef dat dit de harde werkelijkheid is drong bij mij binnen. Pas nadat ik ‘m twee keer had gelezen zag ik dat deze door Kim Verheugen was geschreven. Toeval bestaat niet, want zij is mede eigenaar van het Selfpubcafé en het feit dat mijn boek via hun café bij nieuwe lezers langs gaat en zo weer publiciteit oplevert voor mij, gun ik KIM deze week een plekje in Beijumnieuws met háár column:
Facebookloeders en Social media… pijnlijke combinatie.

Alweer valt me iets op. Iets wat ik heel leuk vind komt ineens in een heel ander daglicht te staat. Nou ja ineens... het is al een poosje gaande.
Waar we vroeger te maken hadden met de Maffiamoeders op het schoolplein, hebben we nu de Facebookloeders op Social Media. Lees even mee: SO-CIAL-MEDIA… Wat sociaal? Er is helemaal niets sociaals meer aan. Kennelijk zijn alle remmen foetsie zodra we ons begeven op het web, want op social media mag je alles tegen elkaar zeggen. Alles.
Een vrouw bekent dat ze één dag in de week de kinderen naar de kinderopvang brengt om een dagje voor zichzelf te hebben. Ze runt het huishouden, heeft een baan en is ook nog echtgenote, moeder en mantelzorger voor haar eigen ouders... Heks A zegt dat ze een egoïst is. Heks B meent dat ze haar kinderen beter had kunnen laten aborteren toen het nog kon. Oh jee… er reageert ook een man: als het mijn wijf was had ik haar een trap naar de keuken gegeven. Een bekende van deze man: ja echt hè Evert, wat een -ziekte- wijf. Even krijg ik hoop als iemand reageert met een voorzichtig doeslief...

Onderling ontstaat er een discussie over hoe slecht deze moeder wel niet is en even vraag ik me af of de reacties misschien van wat losgeslagen pubers zijn, maar nee. Aan de profielfoto’s te zien gaat het allemaal om mensen die de pubertijd al lang achter zich hebben gelaten. Ook hun opleidingsniveau brengt weinig duidelijkheid. Ja natuurlijk als Sjetal schrijft: as me moeder dit had geflik bij mij dan had zei de ••• kenne krijge... dan weet ik dat ik het eigenlijk niet serieus moet nemen. Maar toch... wat maakt dat mensen al hun fatsoen laten varen zodra ze zich op het internet begeven? Dit heeft niets te maken met intelligentie of opleiding. Als je de verloedering van onze maatschappij wil testen, sla dan Twitter even open.

Kim
Toen mijn zoon vroeger bij de peuterspeelzaal een peuter te grazen had genomen door het mannetje flink te pesten, heb ik een stevig - misschien niet geheel pedagogisch verantwoord - gesprek met hem gevoerd. Het geklier was gelijk afgelopen en ik ben nog steeds bevriend met de ouder van het gepeste kind. Wat ik op smoelenboek zie gebeuren is geen kinderachtig gepest door kinderen, maar volwassenen die elkaar treiteren. Schaamteloos een ander de grond in boren en denken dat je ermee weg komt.

Ik bedoel maar... alles mag en kan gezegd worden en dat gaat bij bekende Nederlanders nog veel erger. Bridget gooit de handdoek in de ring door Cyberbullying. Het is nog maar de vraag of ik geïnteresseerd ben in haar relatie met André, maar als ik zie waar menig landgenoot haar voor uit maakt dan kan ik haar stap wel begrijpen. Een influencer krijgt zelfmoordadviezen omdat de inhoud van een Goodybag tegenvalt. Serieus? Ik mag hopen dat niemand het ooit meemaakt. Een zanger is de grootste hufter ter wereld omdat ook hij - duh net zoals 1 op de drie Nederlanders - heeft gecheckt of het gras elders groener is.

Ik kan werkelijk niet begrijpen waarom je zonder pardon dingen op internet schrijft, die je in het echt never nooit recht in iemands gezicht zou durven te zeggen. We hebben toch allemaal een opvoeding genoten? Of ben ik uit een ei komen kruipen en is dit normale kost?
In mijn columns heb ik ook altijd wel een mening. Ik zoek de randjes op, maar ik probeer het altijd netjes en respectvol te houden. Maar hé, ook ik ben niet zonder fouten. Ik kan er ook naast zitten met mijn mening. Dat maakt mij niet slecht. Net zo min die vrouw aan het begin van deze column. Dat die vrouw zegt dat ze een betere moeder, echtgenote en mantelzorger is als ze één keer in de week even me-time neemt, dat is heel slecht als je de Facebookloeders van smoelenboek moet geloven. Ik zou tegen deze mensen willen gillen. ‘DOE NORMAAL. Wees eens lief. Dit kan niet. Die mensen lezen dat ook. Kan je je voorstellen hoe die vrouw zich nu voelt of gaat tot zover de interesse?’

Pubers lezen doorgaans niet, maar als mijn kind deze column zou lezen dan zou hij direct zeggen: duh... jij neemt twee dagen me-time.
Zullen we een oude wijsheid weer uit de kast trekken? Als je niets aardigs kan zeggen, hou dan je waffel!

2020©KimVerheugen

Geen opmerkingen: