zondag 22 maart 2020

LIEVE KINDEREN, NIEUW BOEK VAN HANS BERENS (ex Gezinsbode)


Nadat de bekende redacteur Hans Berens in 2015 vertrok bij de Groninger Gezinsbode, is hij zich gaan toeleggen op het schrijven van boeken. 

Geholpen door zijn filosofiestudie en decennialang werken in de journalistiek, richt hij zich op het schrijven van ‘inspiratieboeken voor wie nadenkt over levensvragen’. Na zijn eerst boek, De Verliezer (2017) verschijnt deze week Lieve kinderen, ondertitel Ten afscheid.

Lieve kinderen is geschreven in romanvorm. 
Een terminale oude man gaat in een lang schrijven aan zijn twee kinderen, die hij zijn halve leven niet heeft gesproken, in op hun breuk, de vrouwen in zijn leven, zijn uiterst succesvolle carrière in de luchtvaartindustrie, maar vooral op zijn Werdegang als mens en denker. God is dood en de mensheid vertoont vaak schadelijk gedrag in de overtuiging juist te handelen. Centraal in dit boek staat het begrip ‘uitsluiting’, wat voor ons een natuurlijk mechanisme is en wat we heel goed kunnen legitimeren, ook al zijn de gevolgen catastrofaal. Gelukkig zijn er volop wonderen in de wereld die nopen tot bescheidenheid en dienstbaarheid. 

Alleen vanuit die grondhouding kunnen wij de samenleving rechtvaardiger en leefbaarder maken. Prominente thema’s in Lieve kinderen zijn onder andere de destructieve hegemonie van het kapitalisme, dierenkwelling in de Oostvaardersplassen, splijtend nationalisme, abortus en eigentijdse spiritualiteit.

ISBN 978 94 930 5943 6, Uitgeverij Palmslag, www.palmslag.nl. Het boek kost twintig euro inclusief verzendkosten.

Hans Berens (1955) is sociaal filosoof en hield samen met zijn echtgenote decennialang Schotse hooglander-runderen in natuurgebieden. Daarnaast werkte hij bijna dertig jaar als journalist voor diverse media. Lieve kinderen is zijn tweede boek, na De verliezer. Hij is ongelovig in de traditionele zin van het woord, maar een fervent aanhanger van Jezus Christus.

Foto rechts, tijdens de presentatie van De Verliezer in 2017. De afbeelding links is (ook) groter te klikken.

Han Borg zal binnenkort een recensie over het boek schrijven. Dat deed hij vaker, en zie ook zijn staat van dienst op boekengebied.

Geen opmerkingen: