maandag 30 maart 2020

COLUMN UIT LEWENBORG (181)Dubbele depressie.

De blaadjes komen weer aan de bomen, het voorjaar hangt in de lucht. Voor de tijd van het jaar is het vrij koud en waait het hard. Tegelijkertijd als de blaadjes aan de bomen komen, raken vele mensen depressief. Net als wanneer de blaadjes er weer af vallen… 

Afgelopen weekend is de klok een uur vooruit gegaan, het tast ons bioritme aan. Laten we gewoon ophouden met die flauwekul. Op RTV Noord werd door middel van het lopend vuur onze mening gevraagd. Ruim de meerderheid is er voor om de zomer en wintertijd af te schaffen. Waarom vragen ze ons onze mening als er vervolgens toch niets mee gedaan word? Dit gebeurt met veel meer kwesties. Vragen neerleggen bij de mensheid om hun mening en er vervolgens niets mee doen.

Eigenlijk hebben we nu drie situaties in één. De blaadjes, zomertijd is ingegaan en het coronavirus. Nou hoop ik maar dat men niet in een dubbele depressie raakt. 

Je moet niet vergeten te genieten van de kleine dingetjes in het leven. En ik kan mij heel goed begrijpen dat er nu ouders zijn die het liefst hun kind achter het behang willen plakken, omdat ze de hele dag thuis zitten. Je kan echter ook leuke dingen verzinnen. Soms moeten we onze creativiteit gebruiken en dat is heel leuk, want je leert dan heel veel van jezelf of van je kind.

Kijk bijvoorbeeld eens naar die ‘berenloop’ dat is toch een supergaaf idee. Zo krijg je en een frisse neus, beweging en samen met je kind beren spotten achter de ramen van de mensen die hieraan mee doen. Wel op afstand blijven van andere mensen natuurlijk, die anderhalve meter weet je wel…
Online kun je ook veel activiteiten volgen en denk hierbij aan gym voor het gezin, muziekoptredens waar je naar kan kijken en luisteren tegelijk. Weet je wat ik zo tof vind? De muziekkorpsen en zangers die bij de bejaardenhuizen langs gaan en muziek maken, zodat de bewoners van achter hun raam ervan kunnen genieten. Dit zijn de mensen die nu geen bezoek mogen ontvangen. Mooi om te zien dat zij niet vergeten worden. 
Ach, eigenlijk zijn er zoveel dingen te bedenken. 
Mensen die gewend zijn aan hun druk leven, met of zonder kind, doen heel wat stappen terug in de maatschappij. Een mens hoeft zich niet te vervelen, de mens heeft alleen prikkels nodig en als die op zijn worden ze kriegel. Neem daarbij dat we verplicht elk in onze eigen bubbel leven momenteel… Verveling kan je ook positief benaderen door jezelf te motiveren om een zinvolle activiteit te ontplooien. Zo is verveling toch nog ergens goed voor! Wanneer de muren op je afvliegen, kun je misschien een pen en papier pakken en daar je zegeningen opschrijven. Wat maakt jou gelukkig? 

Weer andere mensen zoals die in de zorg, vrachtwagenchauffeurs, winkelpersoneel en het OV en voor die ik nog vergeten ben, werken zich momenteel een slag in de rondte. Hier gaat mijn respect naar toe. Ze stellen zich toch bloot aan het virus om de maatschappij draaiende te houden.

Zo lieve lezers, ik wens jullie allemaal veel wijsheid, gezondheid, creativiteit en veel virtuele knuffels in deze best moeilijke tijd. 
Die we samen, doch op afstand met elkaar moeten doorstaan! 

Deze keer sluit ik af met een gedicht:

Geluk: Genieten van kleine dingen…

Geluk kan je voelen,
zelfs met je ogen dicht.
Geluk is dat kleine,
dat het grote overwint.

Geluk kan je voelen,
door een simpel gebaar,
een knipoog een lach,
of gewoon een goedendag.

Soms is er echt niet veel nodig
om je gelukkig te voelen,
als je maar kan genieten van kleine dingen...

Geniet dus van de kleine dingen, nu het grote even niet kan.

2020©Vlindertje73

1 opmerking:

Anoniem zei

Mooi!