woensdag 2 september 2020

BEIJUMBORG (163)


Als we vroeger in de zomervakantie gingen kamperen met ons uit vijf personen bestaande gezin, dan pakten we alles in de kofferbak van een oude BX, hingen er een karretje met de kampeerspullen achter en reden er in twee dagen mee naar een bestemming in het zuiden van Frankrijk. 

Er kon worden geslapen, gekookt, gegeten aan een keurige houten tafel, er kon in lekkere stoeltjes worden geluierd en gelezen. Onvoorstelbaar dat je je hele boeltje in zo’n kleine ruimte kon samenvatten, terwijl je thuis toch een heel huis ‘bezet’ hield.

Nu ik al jaren alleen naar Griekenland reis heb ik genoeg aan een koffer en een rugzak. Nou zit die koffer veel te vol (ik neem steevast veel te veel kleren mee, ook al kan ik met een handwasje iedere dag mezelf tot een paar bloesjes, broeken en wat ondergoed beperken in dit heerlijke Griekse klimaat), en ook ben ik nog van het ouderwetse boeken lezen, in plaats van een e-reader. In de koffer zit precies 20kg aan spullen, in de rugzak nog eens drie kilo of zo. En daar doe ik het nu dus ruim vier weken mee....

Hiermee wil maar gezegd zijn dat we in ons leven veel te veel spullen verzamelen, terwijl we dus met veel minder toe kunnen. Nou heb ik nooit een jas of trui mee naar Griekenland: in de zomermaanden is het hier altijd onbewolkt, en op de eilanden variëren de temperaturen van 22-32 graden, iedere 24 uur. Dat scheelt dan wel weer. En bovendien staat er hier op het eiland Tinos ook nog een emmer met spullen van me opgeslagen. De emmer is handig voor de wasjes, de spullen variëren van een kurkentrekker tot een bol touw, peper en zout en nog wat andere zaken (m.n. toiletspullen). 

Vakantie is voor mij een ieder jaar herhaalde oefening in het onthechten van het materiële, en dat lukt me steeds beter. Handig, voor als ik straks een flink aantal vierkante meters ga inleveren als ik naar een plek buiten Beijum verhuis. 

Han Borg

Geen opmerkingen: